Putyin minden eddiginél nagyobb mozgósításra készülhet

Putyin minden eddiginél nagyobb mozgósításra készülhet

Az ukrán katonai hírszerzés állítása szerint Oroszország az októberben mozgósított 300 ezer emberen felül további 500 ezer sorkatona behívását rendelheti el januárban

- írja The Guardian nyomán az Index.

Kijev szerint ez egyértelműen azt jelzi, hogy az orosz elnöknek nem áll szándékában a háború befejezése. Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy véli, hogy a behívottakat tavasszal és nyáron az ország keleti és déli részén vethetik be.

Vlagyimir Putyin utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy péntek déltől egyoldalú tűzszünetet hirdessen a teljes ukrajnai frontvonalon az ortodox karácsony idejére, az ukrán vezetőség azonban egyhangúlag utasította el az orosz elnök felszólítását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fegyverszünetre reagálva világosan kijelentette: Vlagyimir Putyin a karácsonyi fegyverszünetet arra használja, hogy ideiglenesen leállítsa az ukrán fegyveres erők előrenyomulását keleten, és az ünnepeket akarja álcaként használni. Az ukrán államfő szerint azonban mindez csak a háborús áldozatok számának újabb növekedését fogja eredményezni. 

Mi köze van a pitiáner Kremlnek a karácsony keresztény ünnepéhez? Ki fog hinni annak a söpredéknek, aki gyerekeket öl, szülészetekre lövöldözik, és foglyokat kínoz? Fegyverszünet? Hazugság és képmutatás

- fogalmazott Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Ha Oroszország ezúttal veszítene, az Putyin összeomlását eredményezheti

- vélekedett Vadim Szkibickij az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese, aki az elkövetkező hat-nyolc hónapot a háború véghajrájának nevezte.

Rob Lee amerikai katonai szakértő szerint ha Oroszországnak nagy létszámú haderő is áll rendelkezésére, az sem jelenti automatikusan azt, hogy egységei hatékonyak lesznek. 

Továbbra is nagy kérdés, hogy Oroszország mennyire tudja beépíteni az újonnan mozgósított erőket, mivel az utóbbi évtizedekben nem volt ehhez fogható háború. Ha 500 000 embert mozgósítasz, ezek a problémák nem szűnnek meg, csupán hasonló gondjaid lesznek, csak több emberrel

- mondta Lee megjegyezve, hogy a kevésbé jól képzett csapatok jobbak a területek megvédésére, mint a támadó hadműveletekre.