Orra eshet a műgyűjtő, védetté teszik a Munkácsy-képet

Az eljárás során a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap, ami az örökségvédelmi törvény szerint azt jelenti, hogy rá a „védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni”. Ennek értelmében a tulajdonosra a következők vonatkoznak: végleges kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog. A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg a védés ügyét, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot – közölte a Miniszterelnökség.
 
Mint írták, a védési eljárással a kormány azt kívánja elérni, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotása magyar érdekkörben maradjon. Az eljárás természetesen nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse, a védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs.

Pákh sok pénzt szeretne

Korábban megrekedtek a tárgyalások, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank 6 millió dollárt adna a Golgotáért, Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő viszont 9 milliót kér a Munkácsy Mihály által festett képért. Pákh a múlt vasárnap erre hivatkozva azt közölte, hogy a tulajdonát képező festményt június 25-én elszállíttatja a debreceni Déri Múzeumból.