Több tízmilliót költöttek Rolexekre és luxusruhákra a II. kerület fideszes vezetése alatt

Több tízmilliót költöttek Rolexekre és luxusruhákra a II. kerület fideszes vezetése alatt

Valaki tízmilliós luxusórákat vett, luxushotelekben szállt meg a társaival, és milliós luxusruhákat vásárolt a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt. Az okozott vagyoni hátrány összege minimum 450 millió forint, a visszaélések miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen – írja csütörtöki Facebook posztjában Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere.

A „sportcélra”, időmérő eszközként elkönyvelt luxuskarórák mellett további elképesztő költésekre is bukkantak a társaság felügyelő bizottsága által indított könyvvizsgálói vizsgálat során, amelynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gazdálkodott a II. Kerületi Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző vezetése.

Mint a bejegyzésből kiderült,

"az uszodaberuházásért is felelős cég korábbi vezetésének időtartama alatt valakik a rendelkezésre álló dokumentumok, bizonylatok tanúsága szerint milliós luxusórákat, külföldi meccsbelépőket és első osztályú repülőjegyeket vásárolhattak, illetve luxushotelekben tölthették az idejüket a kerületi adófizetők pénzén".

Őrsi kiemelte, a kiadásokat úgy könyvelték el, mintha azok a kerületi sportélet célját szolgálták volna.

Az ellenzéki polgármester felidézte,

egy 2018-as kiküldetés után például „időmérő” eszközként könyveltek el egy 18600 eurós, vagyis 6 061 326 forintos Hublot Big Bang karórát, 2019 január elején pedig a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát.

A számla megjegyzésében "természetesen" időmérő eszközként volt feltüntetve az óra.

"Egy 2019-es „kiküldetés során” a könyvelés szerint egy fő utazott, azonban a Grand Hotel del Mare luxusszálloda számlája szerint öt főt jelentettek be. Ugyanekkor keletkezett egy Gpticketshop.com számla is 1960 euró értékben, amiből kiderül: 4 fő a Forma 1-es Monacói Grand Prix versenyére vett belépőt a kerületi nonprofit Kft. pénzén. Nehezen belátható, hogy II. kerületi autósport hiányában miért lett volna a versenyen való részvétel hivatali cél, emellett nem ismert az sem, kik utaztak a kerületiek adójából Monacóba"

- olvasható a posztban.

Hotelezés limuzinszolgáltatással, ötcsillagos hotelfoglalás Barcelónában, Burberry ruhák

Az MSZP-s politikus arról is ír, hogy a vizsgálat talált egy "2017-es bulgáriai utazásból származó hotelszámlát 3677 euró értékben, ami limuzinszolgáltatást is tartalmazott, valószínűsíthetően egy Mercedes E osztállyal.

"Ugyanekkor vásároltak nadrágokat és kötöttárut a luxuscikkeket árusító Burberry boltban összesen több mint 2 millió forintért. Nem ismert, hogy kinek és miért".

Egy korábbi kiküldetés alkalmával hat fő utazott Barcelonába, ahol ötcsillagos szállodában szálltak meg 5056 euróért (Hotel Arc Barcelona). Vásároltak 5 darab jegyet az FC Barcelona – Valencia FC mérkőzésre is, fejenként 191 euróért, a repülés első osztályon pedig 1 113 640 forintba került. Az utazás hivatalos célja nem ismert - fogalmaz.

Őrsi azt sem érti, hogyan kapcsolódik az utánpótlás-nevelési feladatok ellátásához egy New Yorkban keletkezett 2017-es számla a Bergdorf Goodman Hotelből 3386 USA dollár értékben, pedig ilyet is találtak.

A II. kerületi polgármester szerint

"valakinek nagy kedvence lehetett a Burberry luxus márka, ugyanis a vizsgálat talált egy újabb, ezúttal olvashatatlan tartalmú számlát a Burberry-től 4185 euró értékben, reprezentációként elszámolva. Hogy mit reprezentálhatott az egyetlen vásárlás alatt több mint egymillió forintért beszerzett luxusruházat a gátlástalanságon és ízléstelenségen kívül, jó kérdés".

Valamiért egy másik egyesület költségeit is finanszírozták az előző ügyvezető idején

A vizsgálat megállapította azt is, hogy

az előző ügyvezető regnálása alatt 100 milliós nagyságrendben egy másik egyesület költségeinek fedezésére költötték a kerület pénzét.

"Bevett gyakorlatnak számított például, hogy egy másik vízilabdacsapat helyett fizették ki a csapat nemzetközi útjainak egy részét, a vízilabdabírók Ritz-Carlton luxusszállodai számláit és járulékos költségeit, illetve a külföldi csapatok luxusszállodában keletkezett költségeit. Ezeket a vendégcsapatnak minden esetben meg kellett volna téríteni, ám ilyen bevétel nem szerepel a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. könyveiben. Kérdés tehát, miért a kerület fizetett a vendégek helyett, és kinél landolt a vendégcsapatok sok tízmilliós térítése?" - fogalmaz.

Őrsi Gergely kiemelte, 

"a könyvvizsgálók álláspontja szerint az okozott vagyoni hátrány összege minimum 450 millió forint, amelyhez hozzászámítandó még az ÁFA összege, az esetlegesen felmerülő egyéb közterhek, bírságok összege".

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen.