Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgálnak Magyarországon

Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgálnak Magyarországon

Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgál az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - mondta Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója a közmédiának.

Mint ismert, Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn jelentette be, hogy az OGYÉI két új, koronavírus elleni vakcinát engedélyezett.

Az OGYÉI azt közölte, hogy a CoviShield vakcina az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett, vektoralapú készítmény. Erre a vakcinára a kanadai gyógyszerészeti hatóság (Health Canada) februárban adott ki veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. A kanadai-kínai együttműködésben, a CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által kifejlesztett védőoltás szintén egy vektoralapú vakcina, előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez.

A vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ jóváhagyása után lehet majd alkalmazni.

Szentiványi Mátyás az M1-en kérdésre válaszolva kiemelte: az NNK nem csak egyszer engedélyezi a vakcinákat; minden érkező szállítmányt vizsgálnak, és azokat külön is engedélyezniük kell.

A főigazgató kiemelte, ahogy egyre több embert oltanak be, egyre többen fordulnak az oltás felé. Sokkal nagyobb lett az oltások iránti bizalom.

(MTI nyomán)