Oscar: Továbbra is versenyben van a magyar film

Oscar: Továbbra is versenyben van a magyar film

A Tóth Barnabás által rendezett Akik maradtak című magyar film is szerepel az Oscar-díjára esélyes nemzetközi filmek szűkített listáján - közölte az amerikai filmakadémia Los Angelesben.

A listán szerepel még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő 10 művet, amelyből majd kikerülnek a kategória végső jelöltjei.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A legjobb nemzetközi - korábban legjobb idegen nyelvű - film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia diadalmaskodott e kategóriában.

A jelölteket január 13-án ismertetik, a 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is gratulált a sikerhez.

"Gratulálok Tóth Barnabásnak és alkotótársainak az újabb sikerhez! Az Akik maradtak a legjobb tíz nemzetközi film között versenyez a jelölésért, öregbíti a magyar film jó hírét, ismét a hazai filmiparra irányul a nemzetközi figyelem. Kormánybiztosként személyesen is és a Filmalap anyagilag támogatja a magyar film Oscar-kampányát. Óriási öröm, hogy ismét a legjobbak közé került egy magyar film"  - fogalmazott Káel Csaba.

A világ élvonalába igyekszik a magyar filmgyártás

Gera Marina hétfőn hajnalban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. Az Emmy-díjakat a tévés világ Oscarjaként is szokták emlegetni, és mint az Oscaron, itt is külön kategóriát hoztak létre a nemzetközi műsorok számára, ami csak az Amerikán kívül vetített alkotásokat veszi számításba.

(MTI nyomán)