Össze kell fogniuk a pártoknak a magyarországi olimpiáért

 Miért mondott a Jobbik igent a magyarországi olimpiára? 

Az ellenzéki politikus szerint kevés olyan pont van Magyarországon, ami az embereket összeköti és nem szétválasztja, ilyen, amikor a válogatott sportolóinkért szurkolunk egy nemzetközi versenyen, és ilyen közös pont lehet, amikor egy olyan nagy világversenyt kívánunk megrendezni, amely összefogás nélkül nem valósítható és nem rendezhető meg.

Hétfőn a parlament szavazáson fejezte ki abbéli szándékát, hogy a 2024-es olimpiai játékok Magyarországon kerüljenek megrendezésre. 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntöttek a képviselők. Szilágyi szerint az LMP, az MSZP és a többi kis- és törpepárt nem ismerte fel a magyarországi olimpiában rejlő lehetőségeket, erre a nagy pártok, a Fidesz és a Jobbik azonban képes volt. A határozat nyolcvan százalékos támogatottságot szerzett. Igennel szavazott a független Fodor Gábor és Kész Zoltán is. Tartózkodott Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bencsik János (Fidesz). A nem gombot nyomta meg az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt és a PM. A zárószavazáson az Országgyűlés meghívására 60 sportoló, a Magyar Olimpiai Bizottság és Tarlós István főpolgármester is részt vett. A határozat értelmében az olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket elsősorban az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

Szilágyi György kihangsúlyozta, hogy az elfogadott határozat csupán egy szándéknyilatkozat, a részletek megvitatása ezután jön. Jelenleg a Jobbik Magyarországért Mozgalom szakértői csapata tanulmányozza azt az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt, amit a Magyar Olimpiai Bizottság a rendelkezésükre bocsátott. Szilágyi elmondta, a Jobbik azt javasolta a kis pártoknak is, hogy kezdjék elolvasni az említett anyagot, és tegyék fel azokat az érdemi kérdéseiket, amelyek felmerülnek bennük, ahogy ezt a szakmai munkát az ellenzék vezető ereje is megteszi. A jobbikos politikus szerint közös munka szükséges ahhoz, hogy egy nagyon jó, sikeres anyag szülessen, amit a Nemzetközi Olimpia Bizottság, 2017-ben, a többi, a rendezési jogokért versengő várossal szemben elfogad.

Szilágyi György szerint ennek az eseménynek nem árkokat kell ásnia – amihez az MSZP elmúlt 25 évben hozzászokott –, hanem az árkokat betemetnie, amiért is a Jobbik támogatja egy olyan olimpia megrendezését, amely korrupciómentes, átlátható kivételezéssel és összefogással valósul meg.

Később a másik XXI. századi párt, az LMP sajtótájékoztatóján jelezte: nemmel szavazott a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékra, de elfogadja a többségi döntést, és az egység mellé állva nem hátráltatja a pályázatot. Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: "ha egy demokráciában megszületik egy közös döntés, ami jó eséllyel a nemzet javát szolgálja, akkor a mögé minden pártnak fel kell sorakoznia."