Összedőlt a kártyavár - oligarchák és külföldiek tarolnak

Négy fontos tanulság a földárverések elmúlt 2 héteről. Sallai Róbert Benedekkel beszélgettünk.

Sallai Róbert Benedek, az ökopárt országgyűlési képviselője a földárverések helyszínén is kampányol a természeti erőforrásunk elkótyavetyélése ellen; a kaposvári akciója például igazán emlékezetes maradt. Nemtetszését három köbméter birka- és marhatrágyával fejezte ki.

A legfontosabb tanulság az, hogy az eltelt két alatt összedőlt a Fidesz hazugság-kártyavára, hiszen például

egyetlen külföldi sem vesztett még a liciteken, amit kinéztek maguknak, meg is vették

- figyelmeztetett az ellenzéki politikus.

Azaz, egyrészt hazudott akkor az Orbán-kormány, amikor azt ígérte, hogy külföldi nem fog magyar földhöz jutni, másrészt beigazolódott az ellenzéki pártok félelme, a Fidesz felvállalta annak a kockázatát, hogy tagállami polgárok is licitálhatna, azért, hogy közben az új oligarchákat földhöz juttassa.

Sallai Róbert Benedek négy fontos szempontra hívta fel a figyelmet:

1. az árveréseken nem látni kis- és közepes-, vagy épp családi gazdálkodókat, hiszen egyszerűen nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy részt vehessenek a licitálásokon. Helyettük csak a Fidesz-féle "újföldművesekkel" találkozhatunk.

2. A liciteken a győztesek zsebből kifizetik a több tízmilliós tételeket, ami szintén cáfolja, hogy a rendszer a magyar gazdák földszerzését szolgálná. Olyan tőkeerős csoportokhoz kerül így nemzetünk öröksége, akikről korábban nem volt szó.

3. Nem igaz, hogy nyilvánosak lennének az árverések! Sok helyre csak előzetes regisztrációval lehet bejutni. Az pedig csak hab a tortán, hogy nem működik az 5 milliárd forintból kiépített informatikai rendszer sem, azaz az önkormányzati hirdetéseket kellene végigböngészni annak érdekében, hogy megtudjuk, ki vette meg az adott területet.

4. Hazugság volt a gazdák állítólagos földéhsége is, hiszen a földterületek 30-40 százaléka bent ragad, miközben az eladott területek 80 százaléka pedig licitáron talál vevőre - azaz nincs semmilyen verseny.

Sallai Róbert Benedek meglátása szerint folytatódik a Kaya Ibrahim - Josip Tot idejében megismert fideszes gazdaság politika:

ismeretlen hátterű külföldieknek játszanak ki magyar vagyontárgyakat.

Annak apropóján kérdeztük a politikust Kishantosról, hogy a Kúria is megállapította, hogy

hazudott a Földművelésügyi Minisztérium, és nevesítve Bitay Márton Örs államtitkár,

amikor többek között arról nyilatkozott, hogy a biogazdaság tartozott a földbérleti díjjal.

"Tragikus, hogy amit a kormány tönkre akar tenni, azt tönkre is tudja tenni, azonban az talán még elszomorítóbb, hogy a jogerős ítélet kihirdetése után is pozícióban maradhatnak olyan emberek, akikről a bíróság kimondta: hazudott"

- osztotta meg aggályait Sallai Róbert Benedek, aki szerint civilizáltabb országokban Bitaynak menni kellene.

A magyar termőfölddel kapcsolatban is Ökonemzet című tematikus oldalunkon juthat friss információhoz. Lájkolja!