Összeült a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezetése

Összeült a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezetése

A terrorszervezetek az Izraellel szembeni ellenállásról tárgyaltak ismeretlen helyszínen.

A Hezbollah libanoni sííta fegyveres szervezet vezetője szerdán egyeztetést folytatott a palesztin Hamász és Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek vezetőivel - derül ki a Hezbollah bejrúti bejelentéséből.

Az MTI beszámolója szerint a találkozón Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője, Száleh er-Arúri, a Hamász helyettes vezetője és Ziád an-Nahalah, az Iszlám Dzsihád vezetője vett részt - áll a közleményben, amely azonban nem tért ki a találkozó helyszínére.

A terrorszervezetek megállapodtak az együttműködés folytatásáról, továbbá kiértékelték a gázai helyzettel kapcsolatban kialakult nemzetközi álláspontokat.

Emellett kitértek az Izraellel szembeni ellenállás további feladataira is a "brutális agresszió" megállítása és egy "valódi győzelem" elérése érdekében - írta a Hezbollah, amely az iráni támogatású regionális szövetség részeként naponta kerül fegyveres összetűzésbe az izraeli erőkkel a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta.

Halálos izraeli légicsapás érte a szíriai hadsereg egyik támaszpontját

A szíriai hadsereg a SANA állami hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy

izraeli légicsapás érte a délnyugat-szíriai Deraa melletti katonai támaszpontot szerdára virradóra, és a támadás során nyolc katona meghalt, hét társuk pedig megsebesült.

A rakétákat a Golán-fennsík izraeli ellenőrzés alatt álló részéről indították.

Az izraeli hadsereg nem sokkal korábban közölte, hogy szerdán légitámadást intézett "szíriai katonai infrastruktúra" ellen, válaszul arra, hogy Szíriából Izrael irányába lőttek ki rakétákat.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet hadállásai ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Ismert, a Hamász október 7-én meglepetésszerű, többfrontos támadást indított Izrael ellen, mely során meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 220 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma ötezerre emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 15 ezret a Gázai övezetben.

(Címlapkép: Harcjármű egy földbe ásott rejtekhelyen a szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg egyik táborhelyén a gázai-izraeli határon 2023. október 24-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke)