Összevonják a két szegedi Ságvári iskolát

Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szegedi Tudományegyetem jelenleg Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolájának és gimnáziumának összevonásáról.

Újszászi Ilona tájékoztatása szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény a felsőoktatási intézmények gyakorló iskoláival kapcsolatos fenntartói jogosítványok közül - egyebek mellett - az iskolák nevének megállapításával, illetve átszervezésével kapcsolatos jogok gyakorlását közvetlenül az Emmi miniszterének hatáskörébe helyezi.
 
A miniszter - a jogszabályokban rögzített előkészítést követően - döntött arról, hogy a korábbi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola - az általános iskola beolvadásával - egyesül, és az így létrejövő intézmény elnevezése Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola lesz. Arról is határoztak, hogy az új intézményben támogatják a 6 és a 8 osztályos gimnáziumi képzés indítását. A döntésről a minisztérium levélben tájékoztatta az SZTE vezetését.
 
Az egyetem szenátusa hétfőn elfogadta a létrejövő új intézmény alapító okiratát, amely szeptember 1-jén lép hatályba - áll a közleményben.
 
Mint ismert, a névváltoztatást korábban a Jobbik alelnöke, Szávay István kezdeményezte. Meglátása szerint Ságvári a 100 millió embert halálba küldő kommunizmusért harcolt, egy iskola névadója pedig mindenképp példakép kell legyen az oda járók számára.