Fehéroroszországban a tervek szerint jövő év februárjában tartják a 6. össznépi gyűlést

Fehéroroszországban a tervek szerint jövő év februárjában tartják a 6. össznépi gyűlést

Fehéroroszországban a tervek szerint 2021. február 11-12-én tartják a 6. össznépi gyűlést - erősítette meg Aljakszandr Lukasenka államfő hétfőn Minszkben a rendezvény előkészítésével foglalkozó értekezleten.

A BelTA fehérorosz hírügynökség jelentése szerint már hozzáláttak a munkához a köztársasági és regionális bizottságok, december 29-én pedig megkezdődik a küldöttek megválasztása, adta hírül az MTI.

Ezek olyan emberek lesznek, akik a lakosság valamennyi rétegét és csoportját, az egész fehérorosz népet képviselik. Így volt ez nálunk mindig 1996 óta, amikor az első össznépi gyűlést tartottuk

- hangsúlyozta az államfő.

Az össznépi gyűlést ötévenként hívják össze Fehéroroszországban, hogy politikai és gazdasági kérdésekben döntéseket hozzon. Rendszerint a rezsim és társadalmi szervezetek, állami vállalatok képviselői vesznek részt rajta. Szeptemberben Lukasenka a folytatódó kormányellenes tüntetések fényében olyan célzást tett, hogy

a testület új választásokról is döntést hozhatna, december elején pedig javasolta, hogy alakítsák át alkotmányozó szervvé az össznépi gyűlést.

A 66 éves Lukasenkát a - vitatott tisztaságú - augusztus 9-i elnökválasztás eredményeként, 26 évi elnökség után ismét győztesnek nyilvánították. Az Európai Unió nem ismeri el győzelmét, a fehérorosz ellenzék pedig az azóta száműzetésbe kényszerített ellenzéki jelöltet, Szvjatlana Cihanouszkaját tekinti a választás győztesének.

Lukasenka a hétfői értekezleten csak arról beszélt, hogy a februári össznépi gyűlésnek a jelenlegi ötéves terv eredményeit és a következő, 2021-25-ös ötéves terv célkitűzéseit kell megvitatnia, és nem kell semmilyen döntést hoznia "külföldi tanácsadók és fehérorosz híveik" kedvéért.