Öt embert is kirúgnak a meghamisított Orbán-interjú miatt

Napokon át tartó meghallgatások után több embert is kirúgtak Orbán Viktor meghamisított interjúja miatt, írja a Magyar Nemzet.

 
 
Az interjú módosítását Veszprémben, a Pannon Lapok Társaságának központi szerkesztőségében követték el.
 
A Veszprémkukac.hu információi szerint a kiadónál azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek, valamint Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének.
 
A felmondások oka a lap hitelének rontása és hanyagság.
 
Az Indexnek nyilatkozva az egyik érintett azt mondta, a fentiek közül három munkatárs azonnali kirúgásáról ő is tud, de munkaügyi perre mennek.
 
A hamisítást állítólag egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevével hajtották végre. A lap veszprémi munkatársainak gépeit elvitték átvizsgálni.
 
Mint írtuk, az interjú meghamisítója három év börtönt is kaphat.
 

Frissítés: itt a hivatalos közlemény

Lezárult a Pannon Lapok Társasága (PLT) cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata - tájékoztatta Kázmér Judit ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t.

A közleményben az olvasható: a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes belső vizsgálatot folytatott le. 

"A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak" - írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Közölték: az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől. 

"Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál" - áll a közleményben.

"A kórházi hullák száma is emelkedik" - valaki megtrollkodta Orbán interjúját a Fejér megyei lapban

A Mediaworks alá tartozó Pannon Lapok Társasága Kiadó emiatt közleményben kényszerült magyarázkodni.