Felháborító, hogy a kormány mennyire magukra hagyja az otthonápolókat

Nekik kell a plusz 200 ezer havonta, de az otthonápolók 60 forintos órabéren szenvednek.

Jelenleg 52.810 forint a legmagasabb összeg, amit havonta otthonápolási díjként lehet kapni Magyarországon. Ezért cserébe valaki a nap 24 órájában felügyeli és gondozza egy erre rászoruló családtagját, az év 365 napján. Nyilvánvaló, hogy az emelt családi pótlékkal is csak 75.810 forintig növekedő összeg két ember megélhetésére nevetségesen kevés. Igazából még egynek is kevés lenne.

Az elmúlt hetekben több demonstráció és politikai kiállás is történt azért, hogy ezt a díjat a kormány emelje meg. A 2019-es költségvetés tárgyalási folyamatai azonban lényegében eredmények nélkül maradtak, még az érdekképviselet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közti egyeztetések ellenére sem született semmilyen ígéret vagy garancia arra, hogy jövőre több pénz jut az arra valóban rászorulóknak.

A tüntetést szervező egyesületek, a Cseve Csoport és a Lépjünk, hogy léphessenek egyesület közös követelése az, hogy emeljék meg havi nettó 50 ezer forinttal az ápolási díjat, 2019. január 1-től pedig minősítse át a kormány legalább minimálbéres munkaviszonnyá vagy foglalkoztatási jogviszonnyá az otthoni ápolást, hasonlóan a hivatásos nevelőszülőkhöz. Emellett átgondolnák, és bővítenék a jogosultak körét is. Felhívták rá a figyelmet, hogy az ápolók nem tudnak más munkahelyen dolgozni az ápolás mellett, hiszen ez maga is egy kemény munka, rossz nyugdíjkilátásokkal.

Céljaik:

Egy állami gondozásban élő sérült ember ápolásának költségei körülbelül a garantált bérminimum összegét érik el, ami 2018-ban bruttó 180.500 forint. Ezt az összeget az ápoló szülőknek is minimum meg kell kapniuk!

 

Ismerje el az állam, hogy az otthoni ápolás munka, függetlenül attól, hogy rokon végzi, vagy hivatásos ápoló. Ennek megfelelő összeget fizessen akár támogatásként az ápoltnak, akár munkabérként az ápolónak. Ezzel a tisztességes bér mellett rendezi az ápoló egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási helyzetét is.

 

Ismerje el, hogy ha a rokonok nem ápolnák súlyosan sérült családtagjukat, akkor ez az állam feladata lenne, amivel további költsége keletkezne az államnak. Ennek megfelelően emelje meg a nettó ápolási díjat minimum arra a szintre, mint amennyibe az államnak nettó kerülne az intézeti ápolás.

 

Biztosítson személyre szabott pszichológusi, szakmai és pénzügyi segítséget a mielőbbi visszailleszkedéshez a munkaerőpiacra. Bővebben: Katt ide.

Mint azt a szervezők hangsúlyozták, Magyarországon több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját, 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Ezért mindenképpen bíznak abban, hogy jövőre több pénzt kaphatnak az államtól.

A tüntetők a Kossuth téren több száz ember személyes történetét leíró lapokat helyeztek el. A tüntetésen ellenzéki politikusok is részt vettek, Varju László DK-s képviselő igyekezett kamerák előtt mutogatni magát, Stummer János jobbikos országgyűlési képviselőt a tüntetők közé vegyülve láttuk kiállni a díjak emeléséért. Nem sokkal korábban közleményben válaszolt az ápolók többek között hozzá is intézett kérdéseire elismerve, hogy az otthonápolás valódi munka.

Egy másik jobbikos képviselő, Varga-Damm Andrea pedig a tüntetés alatt a Parlamentben egyenesen Orbán Viktorig ment: az ellenzéki képviselőnő leült a miniszterelnök irodája elé, és addig nem akart távozni onnan, míg a kormányfő nem ad neki megnyugtató válaszokat a devizahitelesek és az otthonápolók ügyében, a leveleire ugyanis még csak válaszokat sem kapott. Végül Orbán Viktor elhagyta irodáját de „legalább köszönt” neki.

Nem tágít Orbán Viktor irodája elől a jobbikos képviselő

Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő a miniszterelnök irodája előtt ülve várja, hogy választ kapjon múlt szombaton a végrehajtások és kilakoltatások felfüggesztése, valamint az ápolási díj ügyében feltett kérdéseire. A képviselő addig nem tágít, míg választ nem kap. Közben a Parlament előtt ezekben a percekben veszi kezdetét az ápolási díj emeléséért összehívott tüntetés.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petíciót is indított az ügyben, ez itt aláírható. A tüntetők elmondták, hogy már 32 ezer támogatónál tartanak, a politikusok ennyi ember kérésére nem reagálnak. Elmondták azt is, hogy a legutóbbi 5 százalékos díjemelés 1-2 ezer forintot jelentett, ami 50-80 forintos növekedéstámogatást jelentett naponta.

Éppen emiatt a jelentéktelen emelés miatt háborodtak fel, amikor azt látták, hogy a képviselői fizetéseket 200 ezer forinttal emelik meg, miközben nekik 60 (!), azaz hatvan forintos órabérük van az állam helyett végzett otthoni betegápolással. Volt olyan felszólaló, aki a miniszterelnöknek azt üzente, egy hétig szívesen fogadná segítségét az ápolásban.

A parlament pénteken 128 igen és 56 nem szavazattal elfogadta a 2019-es költségvetést, ennek későbbi módosításában bízhatnak az otthonápolók. A tüntetés után az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közölte, hogy várhatóan ősszel tesz javaslatot a kormánynak az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésekről, és talán lesz valami emelés is.