Ózdon nincs kisebbségi kérdés: lakás csak erkölcsi bizonyítvánnyal

Janiczak Dávid válaszában úgy fogalmazott: nem nemzetiségi, hanem szakmai kérdésként tekintettek a rendelet megalkotására.

Szigorodnak az önkormányzati bérlakásokban élés feltételei. Erről határozott ma délutáni, rendkívüli tanácskozásán Ózd képviselő-testülete. A jövőben szélesebb kör tud majd lakáshoz jutni, a 35 éven aluli házaspárok például bizonyos vállalások esetén, öt év időtartamra ingyenesen költözhetnek be az ingatlanokba. Erkölcsi bizonyítvány is kell azonban.

Határozott rendelet

"Határozott és kemény rendelettel állunk most elő" – fogalmazott a napirend ismertetése kapcsán Janiczak Dávid, a jobbikos vezetésű település polgármestere. Ózd város polgármesterének tájékoztatása szerint a bérlakásokban élők mintegy 64 millió forinttal tartoznak a lakásfenntartónak, 136 fő viszont arra várakozik, hogy ilyen lakásba költözhessen. Janiczak Dávid, polgármester úgy fogalmazott: „bővítettük azoknak a körét, akik szociális bérlakásokra jogosultak.”

A város honlapja szerint hozzátette:

„Sajnos nagyon sokan laknak most jogcím nélkül ezekben az ingatlanokban, ezért az ő helyzetüket is rendezni kell.”

Nem nemzetiségi, szakmai kérdés

Az új szabály szerint a polgármester az üresen álló bérlakás bérlőjéül kijelölheti azt a természetes személyt, aki megfelel a feltételeknek és vállalja, hogy kérelméhez három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt csatol, mellyel igazolja, hogy büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. A vita során Váradi József azt nehezményezte, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményét nem kérték ki, pedig a bérlakásokban sok roma család él.

Janiczak Dávid zseniális válaszában kimaxolta a Jobbik néppártosodását. Úgy fogalmazott:

"...nem nemzetiségi, hanem szakmai kérdésként tekintettek a rendelet megalkotására." 

A rendeletet 2004-ben alkották meg először, az azóta eltelt 11 év alatt hússzor módosították, így a helyi jegyző szerint megérett arra, hogy a képviselő-testület egy új rendeletet fogadjon el. Az előkészítő munka több hónapot vett igénybe. A Fidesz-KDNP frakció szerint bár a törekvések iránya jó, további korrekcióra lesz majd szükség, ezért a szavazáskor tartózkodásukat fejezték ki.