Padlóra küldheti a Fideszt a Jobbik győzelme

A tapolcai választás esélyese a Jobbik, a Fidesz viszont mindenképp győzni akar. Óriási negatív kampányba kezdenek.

Nehezen ocsúdik fel a Fidesz a vasárnapi sokkból: a neoliberális Kész Zoltán győzelme a kétharmados többségük elvesztéséhez vezetett. "Nem ülhetünk a babérjainkon" - ez az üzenet jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán a vereséget követően.

Tény: a győztes választások óta a párt népszerűségét alaposan megtépázták a népszerűtlen intézkedések, a tüntetések, a Simicska-Orbán háború, és a nyilvánosságra került párton belüli törésvonalak.

Navracsics Tibor már vasárnap este új stratégiát sürgetett, Kósa Lajos pedig azt mondta, sok mindent át kell gondolniuk.

A párt hétfő délután rendkívüli elnökségi ülést tartott, ahol megvitatták a történteket. A kiszivárgott információk szerint a fő konklúzió egyértelmű volt: április 12-én Tapolcán kötelező a győzelem. Bár a párt vezetősége fel volt készülve a veszprémi fiaskóra, politikusaik többségét sokkolta a vereség. A párton belül óriási zavar és értetlenség uralkodott el, sokan úgy vélik, hogy egy esetleges újabb kudarc padlóra küldené a megzavarodott Orbánt is.

"A 2014-es önkormányzati választások óta sorozatosak a kudarcok. Ózdon vesztettünk, Újpesten vesztettünk, Veszprémben a kétharmadot is buktuk. Ha Tapolcán sem nyerünk, az már nemcsak a szimpatizánsainkat és a tagságot, hanem a vezetőket is padlóra küldheti" - mondta portálunknak név nélkül a Fidesz egyik önkormányzati képviselője.

Csakhogy egyes belső kutatások szerint a választás esélyese a Jobbik. A Népszabadság információi szerint a Fidesz ezért a következő hetekben óriási negatív kampányba kezd majd a radikálisok ellen, a választások előkészülete és lebonyolítása során pedig ismét számítanak majd Kubatov Gábor "szabadcsapataira" is.