Az Orbán-kormány nem tudja leállítani a paksi beruházást

Felesleges, drága, veszélyes és rossz üzlet – így jellemezte interpellációjában a paksi bővítést Demeter Márta, az LMP társelnöke. Az ökopárt EP-listájának második helyén szereplő politikus felidézte, ma már eljutottunk oda, hogy még Orbán Viktor is kénytelen volt beismerni a projekt csúszását, illetve értékelése szerint Aszódi Attila menesztésével a politikai felelősök keresése kezdődött meg.

Az LMP-s úgy látja, annak a több ezer milliárdnak bárhol jobb helye lenne, mint egy új atomerőműben, például energiahatékonysági projektekben.

Önök becsapják a magyar választókat és a megválasztott képviselőket, amikor titkos tanulmányokra alapozva építenek egy atomerőművet – tette hozzá.

Demeter Márta szerint egyetlen felelős döntés lehet, a paksi bővítés leállítása, elszámolás az eddig elköltött pénzekkel, majd egy atomenergia- és karbonsemleges energiaterv megalkotása.

Miért ragaszkodnak a beruházáshoz? - érdeklődött, ugyanakkor arra is rá kérdezett, hogy milyen feltételekkel tárgyalják újra paksi szerződést, különös tekintettel a szerződés felmondásának feltételére, illetve

Varga Mihály pénzügyminiszter mire jutott moszkvai látogatása során a paksi pénzügyi megállapodás módosításával kapcsolatban, és miért hallgatnak erről hazánkban.

A kormány nevében válaszoló Süli János egyből eloszlatta a reményeket,

nem tudja a kormány leállítani a paksi beruházást.

Majd a következő percekben a már ismert érveket mondta el a több ezer milliárdos orosz projekttel kapcsolatban.

A Paks 2-ért felelős miniszter kínosan ügyelt arra, hogy egyáltalán szóba hozza Varga Mihályt, a február végi oroszországi útjának eredményét, de még csak azt sem fejtette ki, hogy miért ne tudná a kormányzat leállítani a beruházást, holott még egy kapavágás sem történt a kijelölt terülteten.

(Címlap- és borítókép: így néz ki Paks 2 jelenleg - fotó: Alfahír)