Paks drágább lesz, de legalább az amerikai multi magyar lánya jól jár

A beérkező pályázatokban magasabb összegek szerepelnek, mint ahogy azt a kiírásban elképzeltük.

Az orosz elnök ezt meg is erősítette Projektorija elnevezésű tudományos-technikai diákfórumon.

Egy kicsit félretéve az újkori orosz-magyar hűbéri viszonyt, érdekes adatra bukkant a Magyar Nemzet.

A legnagyobb – 770 millió eurós – turbinagyártási kiírásra az amerikai General Electric (GE) magyar leányvállalata, a GE Hungary Kft. és az Alstom Power Systems konzorciuma, valamint a szentpétervári érdekeltségű Szilovije Masini adott be érvényes pályázatot. Bár erről hallgatnak idehaza, de az orosz közbeszerzési dokumentációból is kiviláglik, amire már többen fölhívták a figyelmet: a paksi beruházás drágább lehet a tervezettnél. Ugyanis már ebből az elsők között kiírt tenderből kiderül: az eredetileg tervezett árnál jelentősen drágább ajánlatot adott le a két cég.

Az orosz Szilovije Masini 979 millió euróért (299 milliárd forint), a GE Hungary által vezetett konzorcium 820 millió euróért (250 milliárd forint) végezné el a munkát. Így utóbbi 50 millió euróval (mintegy 15 milliárd forint) magasabb ajánlatot adott be.

Fontos kitérni, hogy a kormány részéről fontos érv, hogy a beruházás 40 százalékából magyar cégeknek kell részesülnie, viszont mivel a GE-nek van magyar leányvállalata, így a magyar kvóta 17 százaléka meg is van.

A polgári lap egyébként arról is ír, hogy a gyakorlatban lassan Paks II. menedzsmentje sem tud minden esetben kiigazodni a roszatomos közbeszerzéseken.