Pálinkás ízű a 2015-ös év tortája

Idén az év tortája nemzeti italunkhoz, a mindenki által ismert pálinkához hűen a barackpálinkás karamelltorta lett.

Idén nyolcadik alkalommal kerültek országos szintű megmérettetésre a karéjos sütemények. A versenyt 2007-ben alapították, győztese „Az ország tortája” címet viseli, és az állam születésnapján, augusztus 20-án mutatják be az ország cukrászdáiban. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint a verseny egyre népszerűbb, egyre több cukrászda jelentkezik, és a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
 
 
A verseny szabályai szerint a torták nem tartalmazhattak cukrászati doppingszereket: mesterséges anyagokat, aromákat. A 39 alkotás közül egy salgótarjáni cukrász, Szó Gellért Pannonhalmi barackpálinkás karamelltortája kapta az első díjat. A nyertes tortáját augusztus 20-a után az ország számos cukrászdájában lehet majd kóstolni, ezek listáját az interneten augusztus 12-én teszik közzé. 
 
 
A cukormentes torták versenyében a Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája vitte a prímet. Érdekesség, hogy a verseny eme kategóriájában a díjazott cukrászok valamennyien nők voltak, és az első helyezést is idén először női cukrász kapta. Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke elmondta: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott megmérettetés célja, hogy az ország tortájából alternatívát nyújtsanak mindazoknak, akik nem akarnak, illetve nem fogyaszthatnak cukrot. 
 
Idén már második éve, hogy a Magyar Honvédség is saját tortával készült. Az idei alkotást Tessedik Sámuel tiszteletének ajánlották. Így az idei honvédségi torta a Tessedik mézes körtetorta nevet viselte.