Karácsony reagált arra, hogy Palkovics egyeztetésre hívta a budapesti tömegközlekedésről

Karácsony reagált arra, hogy Palkovics egyeztetésre hívta a budapesti tömegközlekedésről

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfő reggelre egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében - írta vasárnap kora délutáni közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint a reggel 8 órára tervezett megbeszélésen az innovációs és technológiai miniszter kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét.

A meghívás elfogadása esetén a kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd

- ismertették.

Arra is kitértek, hogy a központi költségvetés e kötelezettség teljesítését

éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti. 

Mint írták, a minisztérium - a Budapesten közlekedő emberek érdekében - a hétfőre tervezett találkozóval alkalmat teremt a támogatási szerződés véglegesítésére.

Eredményes egyeztetés esetén, az aláírás után a tárca a megállapodásban foglaltak szerint gondoskodik a kifizetésről is - olvasható a közleményben.

Karácsony reakciója: nem elegáns, de elmegy

Palkovics miniszter holnap reggel 8 órára tárgyalásra hívott a fővárosi közösségi közlekedés törvényben foglalt állami normatívájának folyósítása ügyében 

- írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, reagálva a miniszteri invitálásra. A főpolgármester ennek apropóján úgy fogalmazott:

Lépjünk túl azon, hogy vasárnap délután másnap reggelre tárgyalni hívni valakit finoman szólva nem elegáns, főleg, ha telekürtölöd vele a sajtót. Lépjünk túl azon is, hogy miniszter úr saját szavait cáfolja azzal, hogy most hirtelenjében elküldte a támogatási szerződést, hiszen korábban azt mondta, csak az aláírásom hiányzik a folyósításhoz. 

Karácsony emellett feltette a kérdést, "miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz". 

Ami egyébként is egy igen szerény összeg, a teljes költségvetés mindössze 7 százaléka, nagyjából annyi, amit a jegyet és bérletet vásárló utasok áfaként már befizettek az államnak

- fűzte hozzá Budapest városvezetője, aki leszögezte, hogy mindenesetre ő ott lesz a megadott időpontban, továbbá

viszek magammal tollat is, hogy a budapestiek ne lássák kárát a kormány kicsinyességének

- zárta szavait Karácsony Gergely.

Karácsony: a BKK járatain be fogják mondani innentől kezdve, hogy a kormány bliccel

A fővárosi önkormányzat követeli a kormánytól, hogy folyósítsa a törvény szerint az idei évre járó 12 milliárd forintos közösségi közlekedési támogatást - mondta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.