A zöldenergia háttérbe szorítása miatt távozhatott Palkovics László

A zöldenergia háttérbe szorítása miatt távozhatott Palkovics László

A kormány már több mint egy napja nem reagál érdemben Palkovics László miniszteri távozására. Hivatalosan nem erősítették meg a miniszter lemondását a Technológiai és Ipari Minisztérium éléről, de nem is cáfolták az értesülést. Ez pedig a találgatások mellett azt is sejteti, hogy

jelentős nézetkülönbség lehet a kormányzat energetikai politikája és a Palkovics által szorgalmazott zöld, illetve megújuló energia hasznosítása között.

A Telex szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy a Fidesz vezetésének jelentős része a végletekig elkötelezett Paks II. megépítése mellett és úgy gondolják, minden alternatív áramtermelő kapacitás megépítése csak rontja Paks lehetőségeit. 

Állítólag azzal érveltek, ha most jelentős zöld áramtermelő-kapacitás épülne ki Magyarországon, akkor mire Paks II. megépül, arra már nem is lesz akkora szükség.

Az utóbbi hónapokban több jel is arra utalt, hogy a kormányon belül egymásnak feszült a megújulópárti és a megújulóellenes tábor. Utóbbiak eredménye, hogy a kormány döntése nyomán megszűnik a napelemek visszatáplálási kötelezettsége, ami hatalmas pofont jelent mindenkinek, akik napelemet akartak volna építeni a házukra.

A másik jelentős véleménykülönbség a szélturbinák építésének engedélyeztetését érinti, mivel a szélerőművek építése Magyarországon egy 2016-os rendelet nyomán gyakorlatilag lehetetlen. A lap szerint Palkovics évek óta lobbizik, hogy lehessen Magyarországon szélerőműveket építeni (erről többször nyíltan is utalt), ezt azonban a kormányon belül folyamatosan blokkolták.

Az elmúlt hónapokban egymásnak feszültek a fontos szereplők, és a lap szerint Palkovics távozásával most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek. Ezt a véleményt erősítheti, hogy elmarad az a sajtóesemény is, ahol november 11-én Palkovics László közreműködésével tesztelték volna a Siemens Energyvel közösen megvalósítandó innovatív geotermikus technológiát.