A wellness szállók megúszták, de a kis panziók tömegesen zártak be a magas rezsi miatt

A wellness szállók megúszták, de a kis panziók tömegesen zártak be a magas rezsi miatt

Mindenki inkább a wellness szállodákat féltette a megugró rezsiszámláktól, de végül inkább a kisebb panziók nem tudtak megbirkózni a megugró energiaárakkal. A kormány turisztikai mentőcsomagja pedig a koronavírus után most a rezsiválság alatt sem az igazán rászorulókon segít

- írja elemzésében az mfor.hu.

A gazdasági portál idézve a KSH-t arra hívja fel a figyelmet, hogy főleg nem a nagyobb szállodákat, hanem a kevésbé tőkeerős, többnyire családi tulajdonban lévő panziókat viselhette meg a rezsiválság. Az egy évvel korábbihoz képest 120-szal kevesebb panzió működött idén januárban: míg 2022 első hónapjában még 979 ház várta a vendégeket, addig idén januárban ez a szám 859-re csökkent. Ilyen kevés panzió legutóbb még a koronavírus miatti kényszerű leállások idején volt nyitva. A tavaly őszi hírek is inkább arról szóltak, hogy a szállodák 20-25 százaléka zárhat be az infláció és a rezsiköltségek miatt.

A panziókról sokkal kevesebb szó esett, pedig lényegesen több van belőlük az országban, mint szállodából. A kiadható szobák száma pedig 10 708-ról 10 ezer alá csökkent a panziókban, ami szintén a koronavírus alatti állapotokat tükrözi.

Az Orbán-kormány persze hangzatos és nagy számokat tartalmazó mentőcsomagot jelentett be a turizmus számára még december végén: a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A támogatás lényege, hogy az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. januári-márciusi számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ebből viszont az következik, hogy az a szálloda vagy panzió, amelyik januárban a bezárás mellett döntött, nem kap rezsitámogatást, mert működésképtelen állapotban nem lesz több a rezsiszámlája, mint egy évvel korábban.

Magát a támogatást sem túl egyszerű igényelni. Eleinte egy bizonyos Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség bonyolította a programot, de februárban átadta a feladatot a szintén kevesek által ismert IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.