Papa, ne vezessen, inkább egyen egy rament!

A szigetország középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember megválik jogosítványától, az egyik étteremlánc 176 egységében jogosult lesz arra, hogy olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament.

A kezdeményezést az után indították útjára, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 75 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében.

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balestek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán rendőrség adatai szerint - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

A jelenségről a South Park is készített már egy részt:

Az egyre öregedő japán társadalomban a becslések szerint 17 millió 65 fölöttinek van jogosítványa, közülük 4,8 millió 75 év fölötti. Ez az szám 2005-ben még csak 2,4 millió volt.

Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek:

  • Novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak.
  • Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút.

A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban.

Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre.

Az elmúlt évben 270 ezer idős adta vissza jogosítványát, ez azonban csekély része az autóvezetők hatalmas számának.