Milliókkal tömte a fideszes pártkasszát Papcsák Ferenc és az erzsébetvárosi alpolgármester

Bajkai István hivatalosan a kormánypárt legbőkezűbb támogatója.

A legfrissebb Hivatalos Értesítő szerint a Fidesz többet költött 2016-ban, mint amennyi bevétele volt.

Ez az összeg hivatalosan 1 milliárd forintra rúgott, míg a kiadási oldalon 1,5 milliárd szerepel. A dolognak köze lehet ahhoz, hogy a párt Lendvai utcai székházát 2016 tavaszán kezdte felújítani a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt., és Orbán Viktorral való személyes barátság ide, vagy oda, igen vastagon foghatott az a bizonyos ceruza.

Tagdíjakból 157 milliót könyvelhetett el a párt, a törvény szerint járó állami támogatásuk 876,6 millióra rúgott.

Félmillió forintnál kisebb adományokból 35,3 millió gyűlt össze, a nagyobb összegekből 11,4 milliót zsebeltek be.

A legbőkezűbb adományozó nem más volt, mint Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, aki 3,1 millió forinttal gazdagította a pártkasszát. Érdekesség, hogy az az SBGK Ügyvédi Iroda, akinek ő seinor partnere, nemrég egy ötmilliárdos közmegbízást nyert el a Miniszterelnökségtől. A gigaprojekt keretében a jogászoknak közbeszerzési szempontból kell véleményeznie több ezer eljárás tízezernél is több dokumentumát. Egy ilyen remek üzlet után ki ne tankolná meg kicsit a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyre jobban köhögő motorját?

A dobogó második fokán, tőle nem sokkal lemaradva, Papcsák Ferencet találjuk, aki 2,1 milliót dobott a közösbe. De adakozó kedvében volt még Girán János (0,6 millió) volt pécsi alpolgármester, és négy fideszes EP-képviselő is: Bocskor Andrea (1,3 millió), Deli Andor (0,9 millió), Kósa Ádám (1,7 millió) és Schöpflin György (0,7 millió).

2015 első számú, hivatalos Fidesz-finanszírozójának, Kukoda Nándornak most csupán 800 ezerre futotta. Úgy tűnik, a Veszprém és Tolna megyei Coop-cégek lovagkereszttel kitüntetett vezetőségi tagjánál alábbhagyott az adományozói hajlandóság.

Ez mekkora! Papcsák Ferenc lehet Kirgizisztán magyarországi konzulja

A kipróbált fideszes káderből, Papcsák Ferencből csinálnának tiszteletbeli konzult, méghozzá majd a Kirgiz Köztársaságot kellene képviselnie. Ez ugyanakkor csak az első lépése annak a folyamatnak, amely során a Fidesz saját embereivel tölti fel, az amúgy valóban reformra szoruló konzulátusi rendszert.