Zugló megszabadult Papcsák Ferenctől és ezt a Fidesznek köszönheti

Érdemes elolvasni ezt a cikket, mert Papcsák és Zugló neve talán most kerül utoljára egy lapra.

A nyíregyházi születésű, jogász végzettségű Papcsák eredetileg nem Zuglóban, hanem előbb Szabolcsban, majd egy másik kerületben politizált, illetve élte mindennapjait.

Nem kötötte és jelenleg sem köti szinte semmi a kerülethez.

Mikor Papcsák megérkezett a XIV. kerületbe nagyon erős belső ellenzék fogadta. Többnyire törzsgyökeres zuglói fideszesekkel került szembe, akik azt mondták, hogy Papcsákot felülről ültették a fejükre, az ejtőernyős az állandó berendezkedést nem tudta megtörni soha. A fideszes politikusból ennek ellenére polgármestert faragtak felső támogatással a 2010 és 2014 közötti ciklus idejére.

Később az önkormányzat berkein belül számos szabolcsi dolgozott, ami a zuglóiaknak nyilvánvalóan nem tetszett. Ez idő alatt az érdek- és személyes ellentétek teljesen elmérgesedtek, a sajtó tele lett a kerületi botrányokkal. Papcsák több alpolgármesterével is szembekerült, akiket hatásköreiktől megfosztatott, előfordult az is, hogy azok önként lemondtak.

Papcsák 2014-ben országgyűlési képviselőjelöltként megbukott, ami azért nagy szó, mert ilyen eredménnyel kevés fideszes „büszkélkedhetett” el annak idején. A helyi Fidesz természetesen lejtmenetbe került. Karácsony Gergely a PM elnevezésű mikropárt színeiben szerezte meg a polgármesteri tisztséget. Holott ekkor már Papcsák maga nem is indult. Helyette jobbkeze, utolsó bizalmi embere, Rozgonyi Zoltán korábbi alpolgármestere mérettette meg magát, aki ügyesen helyezkedett, mert alpolgármesteri tisztségét Karácsony mellett is megtartotta.

Ezzel együtt Papcsák listán bekerült a parlamentbe, majd 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsági elnökévé nevezték ki, ezért összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az országgyűlési helyéről. Pesti Imre szerint Papcsáknak emellett a tisztség mellett nincs ideje a választókerületre, ezért szükséges a frissítés. A 24.hu szerint Papcsák utódja Jelen Tamás lesz, aki korábban a XI. kerületben dolgozott alpolgármesterként, majd 2015-től a tulajdonosi és közbeszerzési bizottság tagja lett.