Több száz millió forintos kár érhette Zuglót a fideszes Papcsák Ferenc idején

A Magyar Nemzet szerint hat nagy összegű szerződést kötöttek 2010 és 2014 között, amely sértette a kerület érdekeit. 

A keletkezett kár elérheti a több százmillió forintot is – olvasható az önkormányzat megbízásából készített 17 oldalas jelentésében, amit a lap hozott nyilvánosságra. Papcsák szerint politikai támadás érte őt.

A PM-es Karácsony Gergely által vezetett kerület számára készült pénzügyi, gazdasági és jogi átvilágítás eredményét összegző dokumentumban több esetben is azt javasolják a mostani vezetésnek, hogy tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt, néhány ügyben pedig kártérítési pert is indokoltnak tartanak.

Az egyik kifogásolt szerződést még 2012-ben kötötte az önkormányzat a Hungast-Mecsek Kft.-vel. A Hungast három önkormányzati konyha és a hozzá tartozó tálalóhelyek átvételével vállalta a helyi közétkeztetést, az alkalmazottak átvételét és a szükséges felújítások elvégzését 2013-ig. A szerződést a jelentés szerint a következő évben Papcsák Ferenc kétszer is módosította úgy, hogy a benne szereplő összeg nem változott, viszont a Hungastnak már nem kellett elvégeznie a felújításokat. 2014 után az új kerületi vezetők ismét módosították a közétkeztetési szerződést, amely szerint a Hungast bruttó 180 millió forint értékben vállalt felújítási és eszközbeszerzési munkákat, amikért viszont Zugló már nem fizetett.

A jelentés büntetőfeljelentést és kártérítési per megindítását javasolja a HBF Építőipari Kft.-vel kötött 480 millió forint értékű keretszerződés miatt is. „Megalapozott gyanú merült fel” arra, hogy a HBF Építőipari Kft. az általa elvégzett munkát legalább kétszeresen túlszámlázta.

A jelentés szerint hűtlen kezelés miatt kell feljelentést tenni a Lantos Mihály Sporttelep üzemeltetésével kapcsolatos kiadások miatt, és a pénzt is vissza kell kérni. A telep 2014-ben az MTK üzemeltetésébe került át. Az átadás-átvétel azonban több hónapot is csúszott, az időszakban keletkezett 11,5 millió forintos költséget pedig végül nem az MTK, hanem az önkormányzat fizette ki, miközben a szerződés szerint a sportklub volt már az üzemeltető.

Papcsák Ferenc a Magyar Nemzetnek  úgy nyilatkozott:  2014-ben minden információt átadott az új vezetésnek. 2013-ban pedig az Állami Számvevőszék is mindent rendben talált Zuglóban, veszteség nem keletkezett, sőt, 6 milliárdos vagyonnövekedéssel adták át a kerületet. Papcsák szerint  a jelentés három évvel ezelőtt elkészült, több mint kétezer szerződésből hatot vettek elő, az ügyből szerinte politikai hasznot akarnak húzni egy évvel a választások előtt.

A XIV. kerületi polgármesteri hivatal sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy a jelentés idén készült el, ezért hozták nyilvánosságra április végén.