Ez mekkora! Papcsák Ferenc lehet Kirgizisztán magyarországi konzulja

Ezt a területet is kinézte magának a Fidesz.

A Magyar Nemzet ír arról, hogy rekordsebességgel, az ilyen ügyekben szokásos másfél-két év helyett alig másfél hónap alatt töröltette a külügy az egyesületek nyilvántartásából a Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét. Sietségüket csak részben magyarázza, hogy már évek óta botrányok sora kísérte a más országokat Magyarországon képviselő nem hivatásos diplomaták működését.

A polgári lap diplomáciai forrásai szerint azért volt sürgős a konzulok nemzetközi gyakorlatban egyedülálló érdekvédelmi szervezetének felszámolása, mert a Fidesz ezt a területet (is) kinézte magának: saját kádereivel készül feltölteni a tiszteletbeli konzulátusokat a Fidesz.

Ennek a folyamatnak lenne az egyik lépése Papcsák kinevezése, akinek állítólag régóta kiváló kirgiz kapcsolatai vannak. Amennyiben ez bekövetkezik, minden bizonnyal távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöki posztjáról. Papcsák egyébként régi és megbízható embere a Fidesznek. 1997 óta párttag, volt már korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, de Zugló önkormányzatát is vezette. Igaz, időközben a XIV. kerületi Fidesz már megszabadult tőle.

Emlékezetes, hogy úgy csináltak milánói főkonzult Csiszár Jenőből, hogy rendesen még olaszul sem tud az egykori műsorvezető, bár a Magyar Nemzet külügyi forrásaink szerint sokan „intéztek maguknak” az elmúlt évtizedekben tiszteletbeli konzuli kinevezést hazánkkal szinte semmiféle gazdasági kapcsolatot nem ápoló távoli kis országokkal csak azért, hogy „zászlós autóval közlekedhessenek”, meghívják őket a diplomáciai eseményekre, és hogy ne büntessék meg őket tilosban parkolásért vagy gyorshajtásért.