Papírégetéssel tiltakoztak a somogyi jobbikos képviselők

Kesztyűs Attila Somogy megyei elnök a sonline.hu szerint azt mondta: a Fidesz megvalósítja a falurombolást, ezzel pedig a megélhetést és a földet elveszik a vidékiektől. Gombai Győző jobbikos közgyűlési tag szerint a hűbéri társadalom újbóli kiépítése zajlik, és olyan Fidesz-közeli oligarchák szereznek földet, akiknek semmi közük sincs a földműveléshez. Rinyaszentkirály és Somogybabod példáján azt bizonygatta, hogy a nagybirtokok kialakulása káros hatású.

Takács Richárd önkormányzati képviselő szerint aprópénzzel fizetett strómanokkal lehet csalni a liciteken. A párt adatai szerint Ádánd környékén egy férfi 290 hektárt vett meg 685 millió forintért, egy somogyvári házaspár 325 hektárhoz jutott 560 millióért, és egy kaposvári önkormányzati képviselő is bevásárolt 90 millióért. Külföldi, belga és olasz tulajdonosok földvételéről is beszélt a Lábod és Nagyatád környéki árverések kapcsán.

Az Alfahír megkereste Ander Balázs jobbikos parlamenti képviselőt, aki közölte: a területfejlesztési koncepció önmagában jó, támogatható dolgokat tartalmaz, ugyanakkor az egész egy "füstbe ment terv" lesz, ha a földek privatizációját ilyen módon végzik el. Mint elmondta, a koncepciót megyei szinten a fideszesek részben jobbikos kritikák mentén alkották meg, s abban olyan támogatandó törekvések szerepelnek, mint a helyi szociális gazdaságok, illetve a közösség alapú gazdálkodások ösztönzésének célja. Ugyanakkor -jegyezte meg Ander Balázs- azzal, hogy több száz hektáros földeket adnak el külföldieknek és oligarcháknak, a fideszesek saját embereiket "köpték szemen", hiszen így nem marad termőföld, amire a területfejlesztési koncepció épülhetne.

Közölte: a Jobbik Ángyán József útját követi, és az ökoszociális, valamint a Somogyi-féle Kert-magyarország szemléletű gazdálkodásban látja jövőt, mellyel meg lehetne állítani a falvak gettósodását, és akár azokat is vissza lehetne vezetni a munka világába, akik eddig csak elvettek a közösből, de hozzá nem adtak. Ez ugyanis -tette hozzá- a piaci szemléletű nagygazdaságoknak nem áll érdekükben.

Ander Balázs később közleményt is kiadott az ügyben, amit itt olvashatnak el.