Ez gyors volt: máris megszűnhet a Párbeszéd frakciója

A liberális Bősz Anett bedurcizott.

Kilép a Párbeszéd alig két hete megalakult frakciójából az indokolatlanul többes számban használt Liberálisok képviselője, Bősz Anett – értesült az Index, amit az érintett képviselő asszony a portálnak megerősített. Mivel így a képviselőcsoport létszáma a kötelezően előírt 5 fő alá esik, a frakció megszűnik. Ezzel

  • független képviselővé válik Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely, illetve az az ember, akinek ő átadja mandátumát,
  • kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak,
  • nem szólalhatnak fel napirend előtt,
  • újra meg kell állapítani az öt képviselő illetményét, Szabó Tímea például ezzel elveszti frakcióvezetői juttatását,
  • újra kell osztani az összes bizottsági helyet, és nem utolsósorban elesnek az évi 135 millió forintos támogatástól, amelyet az önálló frakcióalakításnak köszönhettek.

A frakcióból kilépő képviselő helyét nem lehet egy sima átüléssel feltölteni. A képviselőknek legalább hat hónapig a függetlenek „keserű kenyerét” kell enniük (ennek részleteit taglaltuk fentebb), csak utána lehet tárgyalni újabb frakció alapításáról.

Bősz az Indexnek telefonon azt mondta, a pártja már a választási együttműködésbe is úgy ment bele az MSZP–Párbeszéddel, hogy a liberális értékeket megjeleníthessék a Parlamentben. Az MSZP–Párbeszéd alkotta frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem látták ennek garanciáit: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére”.

„A Liberálisok már a választási kampány idején igazi együttműködési készséget mutattak. Levettük logóinkat és az MSZP–Párbeszéd-szövetséget támogattuk – mondta Bősz Anett. – Világossá tettük azonban, hogy a parlamentbe kerülve kifejezésre szeretnénk juttatni a liberális értékek képviseletét”. Bősz szerint azt látták, hogy „ismét a régi mechanizmusok indultak be”, „az erőforrások elosztása és a döntések monopolizálása vált céllá”.

„Az MSZP és a Párbeszéd úgy viselkedik, mintha ez egy kétpárti szövetség lenne. – tette hozzá a mikropárt képviselője. – Tisztában vagyunk a méretünkkel, azzal is, hogy a legkisebb szövetséges vagyunk, de úgy láttuk: a kisebb szövetségest nem tekintik valódi szövetségnek, és a Liberálisok nem kaptak volna elegendő felszólalási lehetőséget és önállóságot a parlamenti munkában” – mondta Bősz Anett.