Tisztelt Ház: kezdődik a tavaszi ülésszak, a koronavírus-járvány elleni védekezésről is vitázni fognak

Tisztelt Ház: kezdődik a tavaszi ülésszak, a koronavírus-járvány elleni védekezésről is vitázni fognak

Az Országgyűlés ma kezdi meg idei első ülését. A képviselők napközben a kormány tagjait interpellálhatják, kedden pedig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalhatnak.

Az ülés 11 órakor három közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőre, Szabó Ferencre (Fidesz), Tímár Györgyre (FKGP) és Pánczél Gyulára (MDF) történő emlékezéssel kezdődik, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el. Mivel idén elmaradt Orbán Viktor évértékelője, ezért

várhatóan a kormányfő beszédével kezdődnek a napirend előtti felszólalások,

erre a frakcióvezetők válaszolhatnak is.

A parlament az első napirendi pontban dönthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-es üzleti jelentéséről és beszámolójáról.

A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra és az azonnali kérdésekre egy-egy óra, míg a kérdésekre további 30 perc áll majd rendelkezésre.

A parlament ezt követően előbb megtárgyalhatja, majd el is fogadhatja a Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulójáról szóló politikai nyilatkozatot, amelyet a Ház külügyi bizottsága terjesztett elő.

Kedden a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló kormányzati indítvány általános vitájával folytatódik az ülés. Erről az indítványról, melyben

a kabinet újabb 90 napra kér rendkívüli felhatalmazást a rendeleti kormányzásra,

a Ház várhatóan a február 22-i ülésnapon fog szavazni. A Jobbik pénteken jelezte, nem támogatja az előterjesztést.

Jakab Péter nem nyom igent a felhatalmazási törvényre, mert Orbán ismét visszaélt a bizalommal

Január 29-én Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Kormány nevében benyújtott "a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről" címmel egy törvényjavaslatot, melyben a kormány arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy újabb 90 napra rendkívüli felhatalmazást adjanak számukra. A dokumentumban a rendeleti kormányzás kitolását azzal indokolják, hogy "a koronavírus-világjárvány idején a Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket.

A kezdeményezés elfogadásához a jelenlevő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

(MTI nyomán)