Parlamenti választásokat rendeznek ma Romániában

Bár Orbán Viktor és a magyar kormány nagyon kampányolt az RMDSZ mellett, kérdés, ez elég lesz. Ha egyáltalán jól jön-e.

Erdélyben az átlagosnál alacsonyabb a részvétel

Valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon. Az erdélyi megyék közül a részvételt tekintve Hargita megye vezet, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.

Délelőtt helyi idő szerint 10 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 5,22 százaléka adta le voksát. Ez meghaladja a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 4,5 százalékos részvételt. Az átlagnál magasabb, 7 százalékot meghaladó részvételt az ország déli részén, Teleorman, Olt és Dambovita megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,7 százalék alatti értékeket Máramarosban, Beszterce-Naszód és Szeben megyében. Hargita megyében 4,9, Kovászna megyében 4,1 százalékos volt a részvétel.

Az általános parlamenti küszöb ötszázalékos, vagyis azok a pártok vesznek részt a megyei mandátumelosztásban, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát.
    
Az utolsó felmérés szerint csak két párt - a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - lehet biztos abban, hogy a hét végi választásokon parlamenti mandátumot szerez.     
 
Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint rajtuk kívül további három román párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben.
    
Az RMDSZ listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott.

Lázár: több köt össze az RMDSZ-szel, mint ami elválaszt

A kancelláriaminiszter is kiakadt a Pisa teszt eredményein, de szerinte a közoktatás kudarcáért nem a közoktatást felügyelő Balog Zoltán a felelős. Nem kapnak év végi jutalmat a kormányzati dolgozók, mert Lázár "nem olyan főnök". Elismerte kudarcát az Erzsébet-utalványok kézbesítése kapcsán, de az RMDSZ-el zajló románc mellett kitart.