PDSZ: Egyelőre csak ígérgetés a pedagógus béremelés

A törvény szerint jövőre mindenképp béremelésre volna szükség.

A legfőbb probléma továbbra is a pedagógus bérrendezés tekintetében, hogy a bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven. Így például ebben az évben kizárólag azon tanárok fizetése emelkedik, akiknek a szakmában töltött idejüknek köszönhetően magasabb pedagógus bérkategóriába lépnek át. A minimálbér 2014 óta közel 50 százalékkal nőtt, és mára a szakmunkás minimálbér is elérte a kezdő diplomás pedagógusfizetést.

Furcsa, hogy a sajtón keresztül értesülünk az állítólagos 30 százalékos emelésről, ráadásul azon a héten, amikor megtartjuk a szolidaritási sztrájkunkat – emelte ki Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

A PDSZ elnöke hozzátette, hogy az előző héten, amikor leültek tárgyalni a kormány képviselőivel akkor szó sem esett erről a lehetséges emelésről, sőt semmilyen konkrét szám nem hangzott el.

Csak általános és bizonytalan utalások hangzottak el arra vonatkozóan, hogy mikor lesz bevezetve az esetleges béremelés

hangsúlyozta a szakszervezet elnöke.

Leszögezte: jó lett volna, ha ezt a számot, akkor közlik a szakszervezet delegált tagjaival a megbeszélésen. Hozzáteszi, hogy lehetséges, hogyha valóban lesz 30 százalékos emelés, akkor is csak többlépcsős folyamatban, ami kommunikációs szempontból igen hasznos lenne a kormánynak. Hiszen éveken át lehet úgy kommunikálni a választókkal, hogy emelkednek a pedagógus bérek.

Komoly tervek vagy anyag nélkül jelenleg ezt inkább csak az ígérgetés kategóriájába tudnám sorolni

– tette hozzá a PDSZ elnöke.

Szűcs Tamás elnök egyébként azt mondta, 30 százaléknál nagyobb arányú emelésre lenne szükség, az ő követelésük az lenne, hogy a minimálbérhez kössék a pedagógusbéreket, ez azonban már közel 50 százalékos emelést jelentene.

A pedagógusok bérét egyébként azért is emelni kellene jövőre, mert törvény szerint a tanárok fizetése nem lehet alacsonyabb a garantált bérminimumnál, ha pedig ez utóbbi nőni fog jövőre, akkor már intézkedni kell a jogszabály szerint.