Szegeden és a Pázmányon gyorsan lezárták az ügyet, de Pécsen külön bizottság foglalkozik Schadl vizsgabotrányával

Szegeden és a Pázmányon gyorsan lezárták az ügyet, de Pécsen külön bizottság foglalkozik Schadl vizsgabotrányával

A rektori konferencia bagatellizál, a szaktárca hallgat, két egyetem szabadulna a gyanútól, a HÖOK óvatos. Pécsen viszont ad hoc bizottság jár utána a történteknek.

Így foglalta össze a Népszava a Schadl-ügy mellékszálaként nyilvánosságra került vizsgabotrányt. Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is gyorsan lezárta a vizsgálatot, és szintén mindent rendben talált. A Népszava értesülései szerint viszont a Pécsi Tudományegyetemen olyannyira nem zárult le a vizsgálat, hogy ad hoc bizottság igyekszik feltárni az ügy minden részletét, ami az előzetesen tervezettnél tovább tart.

A bizottság vizsgálja, hogy a jogi karon hány hallgató számára és Schadl hány esetben intézett olyan vizsgát, amit a jelentkező tudás, sőt, néha megjelenés nélkül abszolvált. Egyben azt is vizsgáljuk, hogy a kar hány tanára lehet még érintett ebben az ügyben

- közölte a napilap kérdésére Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, aki alapos vizsgálatot ígért. A testület a jelentése február közepére várható.

A lehallgatások médiában közzétett jegyzőkönyve szerint tanársegédként Mészáros és Kovács Béla, a jogi kar dékáni hivatalának vezetője tartott kapcsolatot Schadllal.

A lehallgatási anyagban említett személyekkel már beszélt a bizottság

- mondta a PTE rektora, de részleteket nem közölt.  

Ha a bizottság szakmaetikai vétségeket tár fel, akkor az elkövetőkre fegyelmi eljárás vár, ha azonban felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor a rektor feljelentést tesz a nyomozóhatóságoknál.

A napilap arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyomozati anyag alapján felsejlő protekciós vizsgák azt jelzik, súlyosan sérülhetett az egyetemek autonómiája, az oktatók szakmai függetlensége. Megkeresésükre a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium nem reagált, a Magyar Rektori Konferencia csak annyit írt: bíznak az egyetemek saját hatáskörben indított vizsgálataiban.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pedig úgy véli, az ilyen botrányok elbizonytalaníthatják a felvétel előtt álló fiatalokat. Éppen ezért minden vizsgával vagy más tanulmányi üggyel való visszaélést elítélnek.