Penészes pincelakás és felháborítóan alacsony bér: ilyen ma egy pályakezdő tanár élete az Orbán-rendszerben

Penészes pincelakás és felháborítóan alacsony bér: ilyen ma egy pályakezdő tanár élete az Orbán-rendszerben

Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?

Ezt a vélhetően nem költőinek szánt kérdést szegezte Orbán Viktornak egy pályakezdő tanár utalva arra, hogy a kormányfő édesanyja is pedagógus volt. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán közzé tett nyílt levélben a fiatal tanár elmondja, hogy júliusban diplomázott, majd gimnáziumi tanár lett Budapesten. Ezért ő még hat évig járt egyetemre, ami azért fontos, mert így kicsúszik a 25 év alattiak adókedvezményéből. Azt tudta, hogy nem lesz gazdag, de azt nem, hogy kétszakos tanári mesterdiplomával, két nyelvvizsgával mindennaposak lesznek a megélhetési gondjai egy albérletben.

2021-ben egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére nettó 145 ezer Ft, amihez még 15 ezres pótlék társul, vagyis mindenestől 160 ezret visz haza az ember.

Talált ugyan egy penészes, 17 négyzetméteres szuterént havi 70 ezerért, de a pincében nincs fűtés, csak elektromos, ami télen nagyon megnyomja a rezsit, így nagyjából 40 ezer forint jut havonta a megélhetésére. Spórol mindenen.

Előfordult már, hogy a tanári wc-ből hoztam el egy wc-papírt, mert nem volt pénzem otthonra venni. (…) Volt már olyan, hogy csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával. Ha jelenleg jönne egy váratlan nagyobb kiadás az életembe (a nagyobb az én esetemben 20 ezer Ft feletti összeget jelent), akkor nem tudnám megoldani. Vagy pedig utcára kerülnék

- hívta fel a figyelmet a kezdő tanárok általános helyzetére a nyílt levél szerzője.

Arra is kitér, hogy a kialakult helyzet rossz hatással van a hivatása gyakorlására is.

Mindezek mellett kéne nekem kiegyensúlyozott tanár képét nyújtanom az iskolában. Mikor minden percben rettegés az életem, hogy hogyan éljek túl pénz nélkül. Mikor 7:45-től órát tartok, legtöbbször 14:05-ig az iskolában vagyok (ha faktokat tartok, akkor 16:00-ig), majd hazaérve legalább napi 4-5 órát készülök másnapra.Pályakezdőként nem lehet máshogy, mert még nincsenek bevált, kipróbált feladatok, mindent most kell először megcsinálni

- tette hozzá.

A pályakezdő azt is leírja, miből áll egy tanár élete: órákra készülés, dolgozatok összeállítása, kijavítása, rengeteg adminisztráció, szülői értekezlet, fogadóóra, folyosói ügyelet, helyettesítések (ami heti 6, havi 30 alkalomig fizetetlen), gyerekek kísérése programokra munkaidőn kívül is, iskolai műsorok összeállítása-betanítása (természetesen munkaidőn kívül).

Egyszer összeírtam egy héten keresztül, 57 órám volt benne az iskolai és iskolához kapcsolódó feladataimban egy hét alatt. 57 órás heti munkaidőért kapok havi 160 ezres fizetést. Ez nettó 701 Ft-os órabér

- írja le a propaganda helyett a valóságot.

Tanárként semmi segítséget nem kapunk. Nincs ruhapénz, nincs év végi jutalom, nincs cafeteria, nincs a világon semmi pluszjuttatás. Nincs semmi szociális védőháló alattam, hiába dolgozom szívem-lelkem beleadva, a hajléktalanság peremén egyensúlyozom. Ehhez képest, minden megdrágult és 2022-től szinte mindenkinek 20%-ot emelnek a fizetésén, kivéve a tanárokat, akik csak 10%-os pótlékemelést kapnak. A pályakezdő nem érti, miért ér az ő munkája ennyivel kevesebbet.

A sztrájkra készülő PDSZ szerint a nyílt levélben mindaz megjelenik, amit eddigi felmérései mutattak: már nem arról van szó, hogy nem futja a keresetből nyaralásra, kulturális javakra, a végletekig kizsigerelt pedagógusokat lakhatási szegénység, súlyos megélhetési gondok fenyegetik.