Kormányinfó: a pedagógusok csak Brüsszelben bízhatnak, az önkormányzatok meg spóroljanak

Kormányinfó: a pedagógusok csak Brüsszelben bízhatnak, az önkormányzatok meg spóroljanak

A rendkívüli szombati kormányinfó rövidített kérdésszekciója már kevésbé volt optimista (előtte az energia-intenzív termelő kkv-k támogatását jelentették be).

A legfontosabb, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megerősítette, csak akkor kapnak fizetésemelést a pedagógusok, ha Magyarország támogatáshoz jut az Európai Uniótól.

Ellenkező esetben – még ha azzal a kormányban is tisztában vannak – marad a tanárok alacsony bérezése.

Érdekesség, hogy az önkormányzatok sincsenek jobb helyzetben. Gulyás Gergely elismerte, hogy egyeztetett Szia Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnökével a nehéz helyzetbe került települések támogatása érdekében. Egyelőre csak azt tudom megismételni, hogy mindenkinek a legtöbbet kell megspórolni, önkormányzatoknak, kórházaknak, rendelőintézeteknek is – adós baljós tanácsot a kancelláriaminiszter. Pluszpénzre nem számíthatnak, de arra ígéretet tett, hogy nem fog bezárni az energiahiány miatt orvosi rendelő vagy kórház.

Egyébként az már biztosnak tűnik, hogy az általános iskolákban 20 Celsius fok melegre kell felfűteni télen a levegőt, középiskolában jó lesz a 18 Celsius fok is.

Teljes nyugalommal készül a kormányzat az Európai Bizottság vasárnapi döntésére (emlékezhetünk, novemberre több új EU-kompatibilis jogszabályt is elfogadtatnak a Parlamenttel), valamint Gulyás Gergely szerint túl vagyunk a koronavírus-járványon, és nem tud arról, hogy az amerikaiak szóltak volna a magyar választásokba történt orosz beavatkozásról.