Több száz iskolában sztrájkolnak a pedagógusok

Több száz iskolában sztrájkolnak a pedagógusok

Több száz iskolában kezdődött el határozatlan idejű sztrájk, miután a két legnagyobb pedagógus szakszervezet szeretné elérni, hogy valódi béremelést kapjanak a pedagógusok és az oktatási ágazatban dolgozók.

Főbb követeléseik:

  • Szeretnék, ha a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen.
  • Azt akarják, hogy az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye emelkedjen.
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen,
  • illetve a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

Az Alfahír értesülései szerint több fővárosi iskola is sztrájkol, miközben a kormány az elmúlt hetekben több eszközzel is igyekezett megakadályozni, hogy a pedagógusok élhessenek a sztrájkjogukkal.

Január 31-én már tartottak a tanárok egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, amelyen több mint 20 ezren vettek részt annak ellenére, hogy több helyen is megfenyegették a tanárokat. Volt például olyan intézmény is, ahová egy teljes delegáció vonult ki a tankerületi központtól, hogy megfenyegessék a sztrájkra készülő pedagógusokat.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}