A pedagógusok elhallgattatásával oldanák meg a bérproblémákat

A pedagógusok elhallgattatásával oldanák meg a bérproblémákat

Újabb titoktartási nyilatkozattal hallgattatnák el a tanárokat: akkor sem beszélhetnének például a fizetésükről, ha már megszűnt a jogviszonyuk - írja a Népszava egy a birtokukba került titoktartási nyilatkozatra hivatkozva, amit néhány napja kaptak kézhez a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusai.

A nyilatkozat arra adott válasz lehet, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata néhány hete fotókampányt indított, melynek keretében pedagógusok tucatjai mutatták be megalázóan alacsony fizetéseiket.

A lap arról tájékoztatott, hogy a titoktartási nyilatkozatot aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra. Nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt. Mindettől csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság „a titok” kiadására kötelez. Máskülönben fegyelmi eljárást indítanak.

A Pedagógus Szakszervezet szerint a nyilatkozat jogsértő, hiszen a Munka törvénykönyve szerint a pedagógusokat sem lehet jogviszonyuk megszűnése után titoktartásra kötelezni, így arra inti őket, hogy ne írják azt alá.