Jobbik: a kormány letagadja a pedagógushiányt, legyen diplomás bérminimum

Javaslatuk is van.

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót a pedagógusok helyzetéről. A párt nagy hibának tartja, hogy a Fidesz-KDNP kormány nem állította helyre a pedagógusszakma presztízsét. A Jobbik erre komoly hangsúlyt fektetne, ha győzelmet tud aratni a választásokon.

Dúró ismertette azt a statisztikát, miszerint az ország 20 legjobb középiskolájából mindössze 3 százaléknyi diák jelentkezik pedagógusszakra, az országos átlag 10 százalék körüli, tehát úgy tűnik, hogy a legjobb tanulóknak nem tud perspektívát mutatni ez a pálya.

Javaslatuk is van

A politikus ismertette, hogy pártja rövidtávon úgy enyhítene a tanárhiányon, hogy lehetővé tenné a nyugdíjas pedagógusok érdemi foglalkoztatását, amire igény is mutatkozik. A hosszú távú megoldáshoz viszont elengedhetetlen, hogy minimum a diplomás átlagbér szintjére emelkedjenek a pedagógusbérek, mert ez most körülbelül 80 százalékon áll.

Diplomás bérminimum

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője szintén sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Jobbik diplomás bérminimumot követel. A sajtótájékoztató itt megtekinthető teljes egészében.