Demeter: nem tiltották el a gyermekek közeléből Kaletát, mert a Btk. szerint ők nem sértettek

Demeter: nem tiltották el a gyermekek közeléből Kaletát, mert a Btk. szerint ők nem sértettek

Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet 19 ezer pedofil felvételt tárolt hivatali laptopján, mígnem egy kiterjedt külföldi nyomozás lebuktatta. A magyar kormány igyekezett eltussolni az ügyet, majd miután ez a sajtó miatt nem sikerült, a bíróság és az ügyészség is kiegyezett egy csekély, mindössze 540 ezer forintos pénzbüntetéssel, valamint egy felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Demeter Márta és Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselők pénteken egy videót tettek közzé a Facebookon, melyben Demeter arról beszél: a Fidesz által elfogadott Btk.-ban van egy nagyon súlyos hiányosság, mégpedig, hogy

a gyermekek jelen pillanatban egy ilyen esetben nem minősülnek sértettnek,

ezért a bíróságnak nehéz dolga van, ha a közügyektől, valamint a gyermekekkel kapcsolatos munkaköröktől el akarja tiltani az elkövetőt. Kaletát sem tiltották el ezektől.

Demeter Márta közölte, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, ami komolyabb áldozatvédelmet garantálna a gyermekeknek: egyrészt biztosítani tudná, hogy a bűnelkövetők ne úszhassák meg pénzbüntetéssel tettüket, másrészt a közügyektől és a gyermekek közelében végzett munkától is eltiltanák az elítélt személyt.

Hohn Krisztina úgy vélte, az ilyen ügyek minden józan gondolkodású ember érzéseit felkorbácsolják, egyben rávilágítanak, hogy több figyelmet kell fordítani a gyermekekre akkor is, amikor akár csak az internetet használják.

Az LMP-s képviselő szerint ez nem csupán a szülők feladata, hanem az iskoláknak is a tanrend részévé kellene tenniük az online tudatosság fejlesztését. Hozzátette: hasonlóan meg kell erősíteni az intézményrendszert is, hogy a családsegítők, a gyermekjóléti intézmények és a gyámhivatalok is felvilágosítást tudjanak adni a szülőknek.