Izrael nem akarja felbőszíteni az oroszokat, így nem kapja meg Ukrajna a Pegasus kémprogramot

Izrael nem akarja felbőszíteni az oroszokat, így nem kapja meg Ukrajna a Pegasus kémprogramot

Az ukrán kormány is szeretett volna vásárolni abból a telefonra telepíthető kémprogramból, amit több magyar újságíró és ellenzéki politikus telefonján is megtaláltak, a gyártó NSO Group ezt visszautasította – írja a Guardian cikke alapján a 444.

A 2021 nyarán kirobbant botrányról ismert kémprogramot az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el, kizárólag kormányzati ügyfeleknek.

Ez azt jelenti, hogy az izraeli kormány döntött úgy, hogy a 2019 óta lobbizó ukránoknak inkább nem adnak a Pegasusból.

A Guardian forrásai szerint azért döntöttek így, mert szoros kapcsolatot ápol az orosz és az izraeli hírszerzés, amit nem akart elrontani Izrael azzal, hogy egy rivális kormánynak ilyen hatékony megfigyelő eszközt adnak.

Korábban is akadt már példa arra, hogy az izraeli kormány nem akarta bevetni a kémprogramot orosz célpontokkal szemben. 2019-ben Észtország kormánya is vásárolt a szoftverből, az NSO viszont kikötötte, hogy azt orosz telefonokra nem telepíthetik.

A Guardian megkeresésére az NSO közölte, hogy a céget újra és újra hamis vagy téves információk alapján akarják rossz hírbe hozni.

Volodimir Zelenszkij vasárnap még az izraeli törvényhozásban, a Knesszetben is felszólalt, ahol az ország vezetésén azt kérte számon, hogy miért nem döntöttek még afelől, hogy segítenek-e megvédeni Ukrajnát az invázióval szemben vagy sem, majd a képviselőket arról szerette volna meggyőzni, hogy bocsássák Ukrajna rendelkezésére a Vaskupola védelmi rendszert.

„Mindenki tudja, hogy az Önök rakétavédelmi rendszere a legjobb a világon, és hogy nagy segítséget nyújthatnának népünknek. Megmenthetik vele az ukránok, az ukrán zsidók életét” – fogalmazott az ukrán miniszterelnök.