Pénzért segített pályázni a korábbi kancellár?

Pénzért segített pályázni a korábbi kancellár?

A vád szerint Barta-Eke Gyula korábbi egyetemi kancellár és cégvezető több millió forintot keresett azzal, hogy a minisztériumhoz tartozó cég vezetőjeként kenőpénzért intézett uniós pályázatokat.

Nem várta meg Barta-Eke Gyula a bíróság ítéletét, hogy annak kimenetele alapján döntsön a zsíros állásáról. Vádlotti státuszba kerülvén lemondott Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetői posztjáról, ahol, 2,3 milliós havi fizetés illette – értesült a 24.hu. A cég irányítását végző volt miniszter, Palkovics László sem erőltette lathatóan Barta-Eke maradását az ártatlanság vélelmére hivatkozva.

Az ügyészség vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a cégvezető és társai ellen.

Az ügyben 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre.

Az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is a vádlottak padjára ültetett.

Barta-Eke Gyula korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja volt. 2019 és 2022 közt a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. E minőségében állított ki egyes EU-s pályázatokhoz előminősítési tanúsítványt. A vád szerint esetenként hárommillió forintot kért el a pályázóktól, illetve azt is vállalta, hogy a Pénzügyminisztériumban is eljár a támogatási kérelmek barátságos kezelése érdekében a támogatási összeg 4 százalékáért.

Az ügyészség 5 év börtönbüntetés mellett 124 millió forintnyi vagyonelkobzást is kér Barta-Ekére.

A vád szerint cégvezetőként többször kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt.

Barta-Eke a mostani vádemelésen túl egy korábbi furcsa esettel jelent meg a sajtóban. Az RTL által bemutatott felvételek szerint egyetemi kancellárként "A Főzz a kancellárral" című egyetemi műsorban, amelyen nézők is részt vettek meglehetősen meghökkentő kijelentést tett a jelen lévő nők irányába.

„Ha még nem terhesek, akkor ezen is tudunk segíteni… Ha igény van rá, adáson kívül…”

– hangzott el Barta-Eke szájából az ajánlat. Az egyetem rektora, összes dékánja és rektorhelyettese ugyan elhatárolódott a kancellár szerintük „a nőkre vonatkozó lealacsonyító és elfogadhatatlan kijelentéseitől”, de ez nem törte kerékbe akkor Barta-Eke Gyula karrierjét.

(Címlapkép: Áder János köztársasági elnök (b2) és Józsa János rektor (b3) kezet fog a Budapesti Műszaki Egyetem tanévnyitó ünnepségén az egyetem aulájában 2015. szeptember 1-jén. Balra Barta-Eke Gyula, jobbra Tarlós István. MTI/Máthé Zoltán)