Pénzért kilincsel az önkormányzatoknál Németh Zsolt alapítványa

A fideszes politikus párttáborához gyűjt pénzt. Szávay István a jobbikos képviselőket arra kéri, hogy hívják fel helyben a figyelmet erre a visszaélésre.

A kormánypárton belül most kicsit partvonalra szorított Németh Zsolt alapítványa önkormányzatoknál kilincsel, hogy erdélyi párttáborának még több pénzt szedjen össze - írja Facebook-bejegyzésében a politikus.

Szávay szerint az alábbi előterjesztés - amely természetesen csak papírforma szerint X város polgármesterének beadványa, valójában a pályázó Pro Minoritate Alapítványé - a tusványosi táborhoz kér támogatást. Az indoklás szerint a rendezvény hozzájárul a "román és magyar fiatalok közötti tapasztalatcseréhez", az előadásokon pedig "mindkét országot érintő témákat vitatnak meg számos szakember, politikus részvételével" – írják.

asd

A képviselő véleménye szerint ezzel két gond van: az egyik, hogy Tusványoson hosszú évek óta semmilyen érdemi vita, párbeszéd nem zajlik nemhogy magyar és román fiatalok között, de még magyar-magyar viszonylatban sem! Két fideszes dicsér egy harmadikat, közben pedig szidják hol az MSZP-t, hol a Jobbikot. A másik gond, hogy erre a fajta szabadegyetemnek hazudott valamire láthatóan az igény is egyre kisebb. Miközben a szervezők átlag ötezres létszámról írnak, a valóságban az Orbán Viktort istenítő és kormányát hozsannázó előadásokra csupán pár tucatnyi fiatal, főként élére vasalt nadrágban és makkos cipőben tipegő fidelitasos zsúrfiú ül be, ők is leginkább csak azért, hogy az előadó főnökeik lássák, hogy ők is ott vannak - írja.

Az egész táborba évente maximum egy ellenzéki politikust hívnak előadni, vagy leginkább egyet sem, miközben például tavaly a szervezők azt hazudták a programadó sajtótájékoztatójukon, hogy „valamennyi magyar európai parlamenti képviselőt” meghívták. 2014-ben Schiffer András volt AZ ellenzék - folytatja Szávay - de vele is csak 2:1-ben mertek leülni Rogán Antal és Seszták Miklós.

Fideszes "vitamódszer"

2011-ben egyébként én is ott voltam (szintén egy hét alatt egyedüli nem kormánypárti képviselőként), és egy ifjúságpolitikai kerekasztalon vettem részt hét fideszes, illetve Fidesz-közeli szervezet képviselőjével közösen. Román fiatallal mellesleg eggyel sem találkoztam…

Amit tehát az előterjesztés tartalmaz, az szimpla átverés Szávay szerint, aki  nagyon reméli hogy ezzel a kamu marketingszöveggel nem mindenhol sikerül azért felültetni az önkormányzatokat, és inkább valami társadalmilag, nemzetileg is hasznosabb programra költik az adófizető lakosság pénzét. A Jobbik alelnöke egyben arra kérte pártjának önkormányzati képviselőit, hogy hívják fel helyben a figyelmet erre a visszaélésre, és az állami forrásokkal egyébként már így is bőségesen kitömött pártrendezvényre további közpénzek felajánlását semmiképpen se támogassák!