Pénzosztásba kezdtek a MÁV-nál

Az év eleji béremelésből kimaradt közép- és felső vezetők 70-120 ezer forint egyszeri kifizetésben részesülnek.

A Vasutasok Szakszervezetének honlapjára felkerült információk szerint a MÁV a januári béremelésből az alapbérkorlát miatt kimaradt dolgozókat egyszeri kifizetésben részesíti. 
 
Az intézkedés a 360.500-,Ft-ot elérő alapbérű munkavállalókra vonatkozik (vagyis az alatt nem): 400.000 forint alapbérig 70.000, 400 ezer és 500 ezer között 90.000,-Ft, 500 ezer felett pedig 120.000 forint jár.
 
A Szakszervezet üdvözli, hogy a bérmegállapodásból kimaradt szakértő és középvezetők is részesülnek, ha nem is alapbér fejlesztésben, de egy egyszeri kifizetésben.
Reméljük, hogy abban a zsebben, ahol a MÁV Zrt. ezt a pénzt megtalálta, hamarosan akad még bőven a súlyos létszámhiánnyal küzdő végrehajtó területen dolgozó vasutasok számára is
- írják a honlapjukon.
 
A kifizetés azért is fontos, mivel információink szerint az év eleji béremelésből kimaradó, döntően szellemi foglalkozásúak, közép- és felső vezetők (értelemszerűen, ők nem az öt-  három és kétmillió forintot kereső csúcsvezetők) között megindult az elvándorlás, sorra hagyják el a céget a dolgozók.
 
Ezt észlelhették a MÁV-nál is, így tűzoltásba kezdtek. A szakszervezetek szerint azonban ez csak tüneti kezelése a problémának. Ugyanez a véleményük a pályaudvari szórólapozásról is, amellyel új dolgozókat próbál toborozni a cég.
 
A VSZ szerint az alacsony bérekkel és a rossz munkakörülményekkel, a leterheltséggel és az átdolgozásra szoruló, sokszor kritizált, ésszerűtlenül szigorú vizsgáztatási rendszerrel van a baj, ami az érdekképviselet szerint a legelszántabbakat is rövid időn belül arra ösztönzi, hogy fejvesztve meneküljenek a cégtől.

Életpályamodellt követelnek

A Vasutasok Szakszervezete számos alkalommal követelte már a vasutasok életpályamodelljének kidolgozását, a bérek felzárkóztatását, a munkakörülmények javítását. 
 
A VSZ - bár "természetesen örömmel vette" az egyszeri juttatást, szerinte mégis jobb lenne, ha az illetékesek azt is belátnák, hogy az egyszeri pénzek „alapbéresítése” mindennél célravezetőbb lenne.