Brutális Fidesz-bukta: sokkal olcsóbban plakátoltak a Jobbiknál, volt, amit nem is számláztak

Napvilágra kerültek az adatok.

A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderül:

a Fidesz ugyanannál a cégnél, a Mahir Cityposternél hirdetett, ahol most a Jobbik - sokkal olcsóbban.

A kormánypárt hetek óta azzal támadja a Jobbikot, hogy az ellenzéki párt Simicska Lajos zsebében van, mivel áron alul hirdet a vállalkozó felületein. Ennek érdekében - valószínűleg alkotmánysértő módon - vitték át a plakáttörvényt egy 50%-os támogatottságot igénylő javaslatba erőszakolva, miután a kétharmados szavazás elbukott. Szintén a jobbikos plakátok miatt küldték rá a NAV-ot a Mahir  Cityposter Kft.-re is, ám az ellenőrzés során nem jártak sikerrel.

A 24.hu megtudta: a Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán. 

A portál cikke szerint a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el.

A 24.hu adatai szerint a Fidesz 2010 áprilisában

4700 körüli számban rendelt óriásplakátot, 23,2 millió forintot számlázott a Mahir több tételre bontva, így 5000 forint/darabos átlagos egységár jön ki nagyjából (a dokumentumok szerint volt két hétre 21 ezer forintos egységárú megrendelés is, de olyan is, amit 2500 forint alatti áron számoltak el).

A portál rámutat: a Jobbik azt tette közzé, hogy 27,4 millió forintért 2468 óriásplakátot, 312 citylightot, 303 hirdetőoszlopot és 292 dupla citylightot rendelt.

A Fidesznél is érvényesített mahires citylight árakat levonva 2468 óriásplakátot nagyjából 21 millió forint körüli összegért vehette meg az ellenzéki párt. Így 13 500 forint/darabra jön ki a bejelentett adatok szerint az egy óriásplakátért fizetett összeg.

A Jobbikot csicskázó és korrupcióval, valamint áfacsalással vádoló Fidesz tehát a Jobbik által fizetett darabárnak mindössze 58%-át fizette ki.

Az adatok alapján az is feltételezhető, hogy a Fidesz nem is számlázta le az ország különböző pontjain kikerült plakátja jelentős hányadát.

A számlák szerint április 1. utáni napokban hivatalosan 3468 darabnak kellett volna lennie a köztereken, az országos audit szerint azonban a Fidesz 4756 darab plakáttal rendelkezett.

Portálunk korábban Kósa Lajostól is érdeklődött: tervezik-e, hogy részletesen elszámolnak a költségekkel. Kósa erre közölte, a számláikat ellenőrizte az Állami Számvevőszék, és ők listaáron vásároltak reklámfelületet, és ez az ÁSZ-nál is ellenőrizhető.

Az Alfahír értesülései szerint a kormány berkeiben már a cikk megjelenése előtt is értesülhettek arról, hogy az adatok napvilágot látnak. Meg nem erősített pletykák szerint ez az oka annak is, hogy elmaradt a mai Kormányinfó, ahol Lázár János szokott válaszolni az újságírók kérdéseire.