Társadalmi és szociális kataklizma felé masírozik az ország

Társadalmi és szociális kataklizma felé masírozik az ország

Hétfőn ismét parlamenti ülést tartottak, lássuk kik voltak a legfontosabb felszólalók és témák.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója garantálta, hogy hazánkban is összegyűjtik a szükséges számú aláírást, ami az európai polgári kezdeményezés kapcsán indult az alapjövedelemmel kapcsolatban. A párbeszéd bízik benne, hogy ezt minél többen fogják majd támogatni, ugyanis nemcsak a rászorulóknak lenne mindez nagy segítség, hanem a dolgozó embereknek is. A politikus szerint a hazai lakosoknak most a létbiztonság a legfontosabb, amit az alapjövedelem bevezetése megadna számukra.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes kiemelte, hogy a Fidesz kormányzása alatt 4%-ra csökkentették a munkanélküliséget, miközben a bérek, beleértve a minimálbért is, jelentősen emelkedtek. Szerinte az alapjövedelem kapcsán annak alapelvével van a fő probléma, hiszen visszakanyarodás a múltba azáltal, hogy a segélyezésre helyezi a hangsúlyt.

Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő a kormány által megadott orvosok béremelését üdvözölte. Amit viszont érthetetlennek tart, hogy a szociális szektorban dolgozók még mindig láthatatlanok a Fidesz számára, holott 95 ezer emberről beszélünk. Ezeknek az embereknek a bérhelyzete tragikus, amit sürgető lenne rendezni.

Rétvári Bence, parlamenti államtitkár elmondta, hogy a jobboldali kormányok szokták az emeléseket megtenni, míg a baloldaliak csak megszorításokat hoztak a kormányzásuk alatt. Emlékeztette Ungárt arra is, hogy a kormány az elmúlt években duplájára emelte a szociális dolgozók bérét, idén pedig további 14%-os béremelést fognak adni a szektorban.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint egy olyan társadalmi és szociális kataklizma felé masírozik az ország, amihez hasonlót az utóbbi évtizedekben nem láthattunk. Kiemelte a 10 ezer fölötti kilakoltatások számát és a nyomorban élők széles tömegét. A kormányzat egy válsághelyzet közepén mégsem kezeli ezeket a helyzeteket, inkább Trónok harcát játszik - tette hozzá. A kormány megpróbálja egymásnak uszítani a képzeletbeli birodalmakat, a fővárosiakat a vidékieknek, a fiatalokat az időseknek. Közben a Borsod 6-os választókörzet ellenzéki jelöltje, Bíró László kapcsán a Fidesz folyamatosan hazudozik, ha pedig kiderül a hazugság, ahogy történt az most a Magyar Nemzet pert vesztett esete kapcsán, el sem mennek a tárgyalásra. 

Szerinte az olcsó krumpliosztogatás helyett az alacsony bérszínvonallal és a kilakoltatásokkal kellene a kormánynak foglalkoznia Borsodban.

Dömötör Csaba Z. Kárpát szavaira reagálva elmondta, hogy Borsodban a foglalkoztatottak aránya 42 százalékról 56-ra emelkedett, míg a munkanélküliek aránya 5,7 százalékról 4,5-re csökkent, miközben a bruttó átlagkereset 76 százalékkal emelkedett. Ettől függetlenül az államtitkár szerint még emelésekre lesz szükség a jövőben. Kiemelte, hogy a beruházások 184 milliárd forintról 552 milliárdra nőttek, ahogy a bűnözés csökkentésében is nagy eredményeket értek el: 62 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban a térségben.