Pogátsa Zoltán: Le kéne állni, hogy „több gyerekre van szükség”. Az emberiségnek csökkenni kellene

Pogátsa Zoltán: Le kéne állni, hogy „több gyerekre van szükség”. Az emberiségnek csökkenni kellene

A közismert közgazdász és szociológus szerint 30-40 éve már nem igaz, hogy a növekvő gazdaságok teljesítményéből kapnak a szegények, merthogy az történik, hogy a torta növekményét szinte teljes egészében elviszi a felső 1 százalék.

Tabudöntögető gondolatokat tett közzé a penzcentrum.hu. A közismert közgazdász és szociológus, Pogátsa Zoltán a vele készített interjúban mondta el véleményét a lapnak. Mint fogalmazott, „azonnal le kéne állni azzal, hogy azt sugallják, hogy több gyerekre van szükség. Éppen ellenkezőleg, az emberiségnek csökkenni kellene. Radikálisan újra kell gondolni a torta brutálisan egyenlőtlen elosztását, és akkor lehetne emberhez méltó szeletet adni mindenkinek. Nyilván nem élhet mindenki úgy, mint Elon Musk, de egy emberhez méltó, tisztességes életet, ami a nemzetközi boldogságindexek szerint nyugodt, biztonságos megélhetést jelent, azt lehetne biztosítani mindenki számára.” Magyarul, nem tudjuk tovább növelni a tortát, de továbbra is egyre több a gyerek, így még kevesebb fog jutni egy-egy ember számára – tette hozzá.

Mielőtt bárki is emberiség- vagy gyermekellenességgel vádolná meg a fiatal szakembert, érdemes megismerni, milyen úton jutott el ehhez a megállapításához. Mint mondta, 30-40 éve már nem igaz, hogy a növekvő gazdaságok teljesítményéből kapnak a szegények, merthogy az történik, hogy a torta növekményét szinte teljes egészében elviszi a felső 1 százalék. A középosztályok minimálisan részesültek ebből, a lent élőknek meg kevesebb is jutott, annak ellenére, hogy nőtt a torta. Ugyanakkor az sem igaz, hogy folyamatosan növelhető ez a torta, ahogyan a világon semmi nem nő folyamatosan. Idézve Vaclav Smil cseh-kanadai klímatudóst Pogátsa azt állítja, hogy

sem a természetben, sem az emberi társadalmakban nem tudunk olyan példát mondani, ami örökké növekedne. A véges Földön nem lehet a végtelenségig növelni a gazdaságot.

Ha nincs növekedés, nyilván sokkal jobban fókuszba kerülnek az elosztási kérdések. Ahhoz, hogy ne az legyen, hogy a felső 1 százalék benyúl a hűtőbe, és elviszi a torta nagy részét, hanem egy kicsit többet kell adni a többieknek. Amihez viszont az is kell, hogy ne növeljük tovább a családot.

Most is az a problémánk, hogy 8 milliárdan vagyunk, míg a Föld eltartóképessége nagyjából 4 milliárd. A család kétszer akkora, mint kéne, és még tovább növeljük a gyerekek számát. Az ENSZ úgy saccolja, hogy idővel 10,5 milliárdan is leszünk.

Az egyensúlytalan helyzet a környezetre is rányomja bélyegét – folytatta Pogátsa. Ma globálisan a felső 10 jövedelmi százalék produkálja az üvegházhatású gázkibocsátás felét, a felső 20 százalék a kétharmadát. Ez nyilvánvalóan nem igazságos – sorolta. A határozott megoldáshoz nem diktatúrát, hanem olyan szabályozást kell szerinte bevezetni, amivel az újraelosztásnak van demokratikus formája, példaként a nyugat-európai jólléti államok gyakorlatát említette.

A népesedés kérdéséről idehaza nem egyszerű érzelmi hullámzások nélkül, racionálisan beszélni, ami a cikk alatti kommentekből is kiderül. A kormánysajtóban az elkötelezett családpolitika miatt ez a téma különösen vörös posztó, különösen, ha azt nem a kormánypárti politikusok vetik föl. Áder János volt köztársasági elnök mindenesetre nem került bele a klímaterroristák kategóriájába, annak ellenére, hogy pár hete valamelyest hasonló gondolatokat osztott meg podcastján, mint a nem kormánypárti gondolkodók. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként a Rab Árpád jövőkutatóval folytatott beszélgetését még a Magyar Távirati Iroda is szemlézte, amelyben a volt államfő így fogalmazott. „Alapkérdés, hogy miközben az emberiség létszáma nő, a Föld erőforrásai pedig végesek, mégis úgy bánunk erőforrásainkkal, a földdel, levegővel, vízzel, ásványi anyagokkal, mintha azok korlátlanul rendelkezésre állnának.” A kiútkeresés ebből a helyzetből az egyik legnagyobb dilemmája jelenleg az emberiségnek – folytatta a gondolatmenetét Rab Árpád. „Egy zárt rendszerben élve a Föld nevű bolygón ma már nem folytatható, ami a korábbi technológiai fejlődések eredményeképpen bőségesen kiszolgálta a fogyasztói társadalmat.”

(Címlapkép: Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén. MTI/Mónus Márton)