Pokolian szoros verseny az osztrák elnökválasztáson

A mozgósításon múlhat minden.

December 4-én a szavazók az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat.

A Unique Research közvélemény-kutató két hete közzétett adati szerint Hofer 49, míg Van der Bellen 51 százalékon áll. Ugyanezen a héten mutatta be a Gallup intézet a felmérését, amelyből az derült ki, hogy Hofer 52, míg Van der Bellen 48 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A két intézet által június óta nyilvánosságra hozott kutatások mind hasonlóan szoros felmérési eredményt közöltek.

Az elemzők szerint kevesebben mennek majd el szavazni, mint a májusi második fordulóban, amikor a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. Thomas Hofer politikai tanácsadó szerint a részvételi adatoknak nem tesz majd jót a két elnökjelölt igencsak kemény hangvételű, csütörtökön este tartott televíziós vitája.

 

Hofer: Van der Bellen egy szabadkőműves kommunista kém

Az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) zajlott vita szokatlanul hangosan kezdődött, mindkét jelölt felemlegette a kampány során személyét ért támadásokat.Van der Bellen az édesapjáról szóló náci vádakat, Hofer pedig a közösségi médiában elhangzott megjegyzéseket említette, egy könyvrészlet alapján pedig Van der Bellent kommunista kémnek és szabadkőművesnek nevezte.



A két államfőjelölt éles hangú szócsatája a politikai szakértőket és elemzőket is meglepte. Az elemző szerint

 

a bizonytalanok számára nem a jelölt kiválasztása lesz majd a nehéz, hanem hogy elmenjenek-e egyáltalán szavazni.

A felmérések szerint a szavazók 15 százaléka még bizonytalan.

A hosszú választási kampány és a társadalmi megosztottság eltávolította az embereket a politikától, és növelte bennük a politika iránti bizalmatlanságot - mondta Wolfgang Bachmayer, az OGM közvélemény-kutató intézet vezetője. Az elemző szerint a választás eredménye politika korszakváltást jelez majd, amely meglátása szerint megrázza a két nagy pártot, a szociáldemokrata és a néppárti tábort.

A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság 1945 óta tartó történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.

Az elemzők szerint a jelölteknek a kampányidőszak utolsó fázisában leginkább a mozgósításra kellett koncentrálniuk, hiszen a választópolgárokat már negyedszerre kellett megszólítaniuk. A választási kampány lassan egy éve tart, az első fordulót áprilisban, a másodikat májusban tartották. A megismételt második forduló októberi dátuma előtt már a jelöltek megkezdték a kampányt, mikor a belügyminiszter bejelentette, hogy decemberre halasztják a választást.

Vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár szavazhat arra, hogy a következő hat évben ki töltse be az államfői tisztséget. A korábbi államfő Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának.