Politikai akarat kérdése a béremelés

A Jobbik szerint kötelezni kell az állami többségű vállalatokat arra, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért fizessenek, ám a Fidesz ebben nem partner.

A politikus úgy fogalmazott: amennyiben a Jobbik 2018-ban megnyeri a választást, abban az esetben a kormány elsődleges feladata lesz a béremelés. Mint mondta, az alacsony bérszínvonal minden fizikai, anyagi nyomorunk meghatározó forrása. Véleménye szerint: az alacsony bérek miatt menekülnek el Magyarországról sokan, vagy Észak-Kelet Magyarországról a Dunántúlra, a kistelepülésekről a városokba.

Vona Gábor szerint

"az alacsony bérek a családok mindennapi megélhetését nehezítik. Abból a bérből, amelyet a magyarok kapnak minőségi, polgári középosztálybeli életet nem lehet élni Magyarországon"

- szögezte le, hozzátéve: a magyar gazdaságpolitika sokszor azzal érvel, hogy az olcsó munkaerő vállalkozásokat csábít Magyarországra. Ez hamis érv, a vállalkozásoknak ugyanis nemcsak olcsó munkaerőre van szükségük, hanem megfelelő vásárlóerővel rendelkező piacra is - mondta.
    
A Jobbik elnöke szerint nemcsak Magyarország, hanem a környező országok problémája is az alacsony bérszínvonal, ezért szükséges felvetni Magyarországnak a regionális együttműködést, ezt az igaztalanságot pedig akár az uniós színtereken is, hiszen az uniós csatlakozáskor az árak tekintetében a közép-kelet-európai országok felzárkóztak az uniós szinthez, de a bérek tekintetében ez nem történt meg. A nyugat-európai vállalkozásoknak, befektetőknek ugyanekkor ez üzleti érdek.
    
Vona Gábor megjegyezte: nem érti, hogy a kelet-európai politikusoknak miért jó, ha ezt elfogadják, beletörődnek, és Brüsszelben miért nem foglalkoznak ezzel a teljesen igazságtalan mércével.

"Ha megkaptuk az európai uniós árakat, akkor követelni kell az európai uniós béreket is"

- szögezte le.
    
Jakab Péter a Jobbik szóvivője, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sajtófőnöke a sajtótájékoztatón példával illusztrálva azt mondta: Miskolcon és a megyében sokan már annak is örülnének, ha nyugat-magyarországi béreket kapnának, ugyanis míg Győrben 180 ezer, Budapesten 220 ezer forint az átlag havi jövedelem, addig ebben a térségben 132 ezer forint, ha ebben nem történik változás, akkor ez a régió még jobban leszakad.
    
A Jobbik szerint a leggyorsabban az állami szférában lehet a béreket felzárkóztatni, ez politikai akarat kérdése - mondta, hozzátéve: a Jobbikban ez az akarat megvan, ezért a párt törvénymódosítást nyújtott be, és kezdeményezik, hogy törvény kötelezze az állami többségű vállalatokat arra, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért fizessenek.
    
Ebben a Fidesz ugyanakkor nem partner - tette hozzá Jakab Péter.