A katalán vezetők nem is kaphatnának politikai menedékjogot az Európai Unióban?

Hogy szól az uniós jog?

Carles Puigdemont és volt kormányának néhány tagja Brüsszelben tartózkodik, ami számos találgatásra ad okot, bár elmondása szerint nem kér politikai menedéket Belgiumban. Az uniós jogok szerint erre nincs is lehetősége - írja a Kitekintő az EFE spanyol hírügynökségre hivatkozva. Korábban Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár mondta, hogy a menesztett katalán elnök kaphatna menedékjogot, ha kérelmezné - ezt a kijelentést a belga kormány több tagja is helytelenítette.

Az Európai Unióról szóló szerződés 24. jegyzőkönyve viszont így szól:

"Tekintettel az Európai Unió tagállamai által az alapvető jogokra és szabadságokra vonatkozóan nyújtott védelem szintjére, a tagállamokat egymás vonatkozásában a menedékjogi ügyekkel összefüggő valamennyi jogi és gyakorlati célból biztonságos származási országoknak kell tekinteni."

Ez alapján nem lehet politikai menedékjogot biztosítani a volt katalán elnöknek, azonban, mint mindig, itt is vannak bizonyos kivételek. Lehetővé válik a kérelem megvizsgálása, ha:

  • egy tagállam eltér az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménytől
  • egyértelműen felmerül a kockázata annak, hogy valamelyik tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben foglaltakat, ebből kifolyólag a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének életbe léptetése lenne szükséges vele szemben - ha ez az eljárás megindul, lehetővé válik, hogy menedékjogot biztosítsanak az érintett tagállam állampolgárának (a 7. cikkely alkalmazásával megvonhatják a tagállam szavazati jogát az Európai Tanácsban)
  • egy tagállam önállóan úgy dönt, hogy megvizsgálja az állampolgár menedékjogi kérelmét, erről viszont tájékoztatnia kell az Európai Tanácsot (Belgium és Puigdemont esetében ez a helyzet állna fenn)

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

A menedégjoggal kapcsolatban Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter is megszólalt, aki meglepőnek tartaná, ha Puigdemont megkapná azt, mert szerinte nincs semmi alapja. Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter ironikusan hozzátette:

"Ez olyan, mintha én a Nobel-díjat kérném. Kérhetem, de nem adnák nekem."