Politikai termék lett a magyar szuverenitás kérdése is

Schiffer András szerint alkut köthetett az Orbán-kormány Brüsszellel.

Keddi bejelentés

Az LMP korábbi társelnökét annak kapcsán kereste lapunk, hogy Kósa Lajos arra a Schiffer által benyújtott parlamenti határozatra hivatkozva jelentette be a Fidesz támogató szándékát, amely épp arra volt hivatva, hogy a kormány ne tudja elfogadni az egyezményt.

Újabb munícióval látja el Brüsszelt az Orbán-kormány

Nem történt meglepetés, hiába a Kövér László-féle munkacsoport, az állítólagos törésvonalak a Fideszben; Kósa Lajos kedden bejelentette, felhatalmazzák a miniszterelnököt, hogy aláírásával megkezdődjön az EU-Kanada közti szabadkereskedemi egyezmény ratifikációs szakasza. Ezzel az érvénytelen kvótareferendum után néhány nappal újabb muníciót biztosítva Brüsszelnek.

Kósa Lajos mindig meg tud lepni, tegnap egészen elképesztő zagyvaságokat mondott, hiszen teljesen nyilvánvaló, a CETA minden fronton visszalépést jelent, sóhajtott fel Schiffer:

"a Fideszes gátlástalanság úgy tűnik nem ismer határokat".

Bár a belső játszmákba nem látok bele, de úgy tűnik, a Fidesz számára a szuverenitás is egy politikai termék csupán, ugyanúgy mint a polgári Magyarország, válaszolta az esetleges fideszes törésvonalra vonatkozó kérdésünkre.

Párhuzamba állította a magyar katonák észak-kurdisztáni misszióját és a CETA támogatását: ha az Orbán-kormány olykor még olyan dolgokat is feláldoz, amiket senki sem kért tőle.

A politikus szerint az Orbán-kormány a népszavazási őrülettel, a migrációs válságra adott válaszával egyszerűen egy csapdahelyzetbe manőverezte magát, az érvénytelen népszavazás után a hatalmi túlélése szempontjából pedig fontos, hogy csökkenjen a Brüsszelből, Berlinből érkező nyomás, és ezért cserébe semmi sem drága.

"Volt egy rossz megérzésem a vasárnapi eredményeket látva",

úgy gondolja, hogy az Orbán-kormány alkut kötött, és felajánlja az országot a saját politikai túlélése érdekében.

Még működik

Ahogy arról beszámoltunk, a keddi Kósa-Orbán sajtótájékoztatón bár két téma volt, de a szerkesztőségek csak egy kérdést tehettek fel, lám, még mindig él a bevált a recept, minden fontos témát - most épp a CETA-t - igyekeznek elfedni a bevándorlással.

Amíg a kvótaügyről többségében csak rendelettervezetekről vitatkozunk, addig

"a CETA viszont valóság, akár novembertől ideiglenesen hatályba léphet egy olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely a magyar mezőgazdaságot teljesen letarolhatja"

- ezzel pedig egy nagyon nehéz helyzetbe navigálja bele magát az összes tagállam, így hazánk is.

Kulcsfontosságúnak tartja, hogy a parlamenti ellenzék ("és itt az LMP-re és a Jobbikra gondolok, hiszen csak ez a két párt képviselte a jövő generációk érdekeit a nemzeti szuverenitás védelmét, a ballib pártokról teljesen fölösleges ebben keretben beszélni") erőteljesen nyomás alá helyezi-e a kormányzatot, és megpróbál-e hatni elsősorban a fideszes gazdapolitikusokra. Ugyanilyen fontos lenne, hogy hazánkban is olyan tömegmozgalom alakuljon ki, mint amilyen Németországban tapasztalható, "bár ebben szkeptikusabb vagyok" - fűzte hozzá.

Üzenettel is szolgált az LMP-Jobbik párosnak: hibát követnek el, ha azt gondolják, miután itthon úgysem értik, mi az a CETA és TTIP, jobb ezzel nem is foglalkozni.

"Pont fordítva, ha egyszer Németországban, Hollandiában százezreknek, millióknak sikerült, akkor itt is meg tudják érteni az emberek azt, hogy a bőrünkre megy a játék”.

Az az ellenzék, amelyik a jövő generációkat és a nemzeti érdekeket kívánja képviselni, nem engedheti, hogy a mindenkori magyar kormány olyan politikát szolgáljon, ahol a profit előzi az embert, rögzítette Schiffer András.