Porosenko: hátbatámadás és ukránellenes megmozdulás történt

"Ez egy ukránellenes akció volt, amelynek kivétel nélkül minden szervezőjét szigorú jogi felelősségre kell vonni".

Az államfő kora este televíziós üzenetben ítélte el az összetűzést, amelynek egy halottja és nagyon sok - Arszen Avakov belügyminiszter adatai szerint 122 - sérültje lett.
 
"Ez egy ukránellenes akció volt, amelynek kivétel nélkül minden szervezőjét szigorú jogi felelősségre kell vonni" - szögezte le. Elmondta, hogy személyes ellenőrzése alá vonta a vizsgálatot, tanácskozott a rendvédelmi szervek vezetőivel, akiknek pontos utasításokat adott a nyomozás átláthatóságára vonatkozóan. Az elnök hangsúlyozta, hogy nem csupán a támadás végrehajtóit, de annak szervezőit, beleértve a politikaiakat is felelősségre kell vonni.
 
Az államfő kiemelte, hogy a diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően - beleértve az ő múlt heti brüsszeli látogatását - már három napja nem vetettek be Kelet-Ukrajnában a szakadár erők nehézfegyvereket és nem halt meg egyetlen ukrán katona sem. "Közben egyesek pártjuk zászlajának reklámjáért és néhány önkormányzati helyért honfitársaikat ölik Kijevben. Kinek a kezére játszottak, kinek a malmára hajtották a vizet ma ezek a +álpatrióták+? A válasz nyilvánvaló" - fogalmazott Porosenko.    
 
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök felszólította valamennyi politikai erőt, hogy nyilvánosan ítélje el a történteket. "Mint az ország egyszerű állampolgára követelem, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék azt, aki gránátot dobott a rendvédelmi erők tagjai közé, és kioltotta egy gárdista életét" - hangoztatta.  
 
Közben az egészségügyi minisztérium közleményében arról írt, hogy az összecsapás után 21-en - köztük a rendvédelmi erők képviselői és civilek - fordultak lőtt sebbel orvosi segítségért. Arszen Avakov belügyminiszter pedig a Twitteren azt írta, hogy mégis szíven lőtték a gárdistát, aki belehalt a sérülésébe a műtőasztalon. "Korábban azt gondolták, hogy repesz találta el, de kiderült, hogy valaki lesből lövöldözött is" - tette hozzá a miniszter magyarázatul.
 
A szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) és más ukrán radikális pártok tüntetői azután csaptak össze a parlamentet védő erőkkel, hogy a törvényhozás első olvasásban jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett javaslatát, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A decentralizációs célú alkotmánymódosításra Kijev ígéretet tett a kelet-ukrajnai rendezést célzó, februárban megkötött minszki megállapodásban.