Prigozsin: az oroszok bevették Bahmutot, ukránok: ez nem igaz

Prigozsin: az oroszok bevették Bahmutot, ukránok: ez nem igaz

Egymásnak ellentmondó híradások érkeznek a frontról.

Jevgenyij Prigozsin, a bahmuti ostromban kulcsszerepet játszó Wagner orosz magánhadsereg alapítója bejelentette szombaton, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg szerint ez nem igaz - adta hírül az MTI.

Más források nem erősítették meg eddig Prigozsin bejelentését. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a hír nem igaz, az ukrán erők továbbra is harcban állnak Bahmutban.

A Wagner alapítója egy videoüzenetben azt közölte: szombaton délben teljesen elfoglalták Bahmutot.

"Teljes egészében, házról házra bevettük az egész várost"

- fogalmazott Prigozsin, hozzátéve, hogy zsoldoshadseregének tagjai május 25. után kivonulnak a városból, hogy kipihenjék magukat és további kiképzéseken vegyenek részt, Bahmutot pedig átadják az orosz hadseregnek.

Míg kedden Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt mondta, Bahmut "patkányfogó" az orosz csapatok számára, Prigozsin akkor már azt állította, hogy csak néhány utca van az ukránok kezén.

Az egykor hetvenezer lakosú Bahmut a kelet-ukrajnai Donyeck megyében található, és a stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.

(Címlapkép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS)